Deputat AUR în Parlamentul României: Cerem simplificarea procesului de acordarea a cetățeniei pentru basarabeni

Distribuiți acest articol!

Alianța pentru Unirea Românilor cere autorităților de la București să simplifice procesul de acordarea a cetățeniei pentru basarabeni, a declarat Adrian Axinia, deputat în Parlamentul României.

Totodată, reprezentanții AUR solicită și reducerea perioade de soluționare a dosarelor. Axinia a precizat că dosarele trebuie să fie soluționate în maxim 6 luni, nu în 2-3 ani. „USR, PNL și PSD blochează intenționat procesul de redobândire a cetățeniei române pentru basarabeni. Voi cere o comisie Parlamentară pentru această problemă.

România are dincolo de Prut aproape 4 milioane de români. În 1940 aceștia au fost rupți de țară, după 1989 România a încercat să corecteze acest lucru printr-o procedură simplificată de acordarea a cetățeniei. În momentul de față există un blocaj, sunt zeci de mii de solicitări care nu au primit răspuns. Deși termenul legal este de 6 luni, se ajunge la o perioadă de așteptare și de 2-3 ani. Am fost astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și la Ministerul Justiției și am cerut să se respecte termenele legale”, a mai spus acesta.