Dincolo de zdrăngănitul armelor.  Jumătate dintre ucraineni nu vor să existe nici vize, nici vamă între Rusia şi Ucraina

Distribuiți acest articol!

Altfel spus, după cum LARICS a tot anunţat, în aceste momente se certifică încheierea unui ciclu de extindere euro-atlantică în spaţiul estic şi se caută atribuirea unui statut spaţiului dintre alianţa nord-atlantică şi frontierele ruseşti, iar în prim-plan este vizată Ucraina.

La cald, rezultatele acestor negocieri par a fi nule, iar asupra punctelor-cheie nu s-a ajuns la niciun numitor comun, din cauza discrepanţelor de viziune asupra securităţii europene, aparent, prea mari. Dar am asistat doar la episodul întâi. Discuţiile şi tatonările vor continua, rămâne de urmărit dacă se vor descoperi nuanţe ale acestor întrevederi în următoarea perioadă, precum şi în procesul de elaborare al următorului concept strategic al NATO, care trebuie să fie gata până la Summit-ul NATO de la Madrid din 29-30 iunie.

Până atunci sau până la eventualele decizii anunţate legate de Ucraina şi nu numai este necesar să luăm pulsul real al societăţii şi să stabilim care este relaţionarea dintre Ucraina şi Rusia, dincolo de poziţiile oficiale ale reprezentanţilor politici, fiindcă până la urmă dimensiunea socială poate determina perspectiva de viitor din punct de vedere securitar, iar Ucraina este subiectul principal în toată această dilemă.

Ucrainenii nu au încredere în Rusia, nici ruşii în Ucraina…

În primul rând, conform ultimelor sondaje publicate, în paralel în luna decembrie, de către Kyiv International Institute of Sociology (KIIS) din Ucraina şi Levada Center din Rusia, se constată o deteriorare a atitudinilor ucrainenilor faţă de Rusia şi a ruşilor faţă de Ucraina pe fondul ultimelor tensiuni, astfel ponderea ruşilor care au o atitudine pozitivă faţă de ţara vecină a ajuns la 45%, iar cea a ucrainenilor se situează la 39 %.

În timp ce societatea rusă este împărţită aproape în mod egal la felul în care se raportează la Ucraina (45% pozitiv vs 43% negativ),

 » Read More