Dmitri Muratov răspunde ameninţărilor lui Putin: Ar fi „stupid” ca Novaia Gazeta să fie declarată „agent străin”

Distribuiți acest articol!

„Cred că am făcut atâtea lucruri pozitive pentru ţară cei 30 de ani de existenţă a publicaţiei noastre, încât ar fi nefast pentru puterea din ţara noastră să ne declare agenţi străini”, a spus Muratov într-un interviu acordat pentru AFP.

Recompensat alături de jurnalista filipineză Maria Ressa pentru lupta lor „pentru salvarea libertăţii de exprimare”, Dmitri Muratov, în vârstă de 60 de ani, a subliniat că publicaţia sa a scos persoane din închisori din Cecenia, a plantat copaci şi a tratat pe cheltuiala sa oameni fără posibilităţi.

„Prin urmare, ar fi stupid să declari ziarul nostru ca fiind agent străin”, a insistat el, citat de AFP.

Statul de „agent de străin”, cu o conotaţie negativă în Rusia, a fost atribuit de organul responsabil de „justiţie” în Rusia lui Putin mai multor persoane, instituţii media şi asociaţii care au îndrăznit să-şi exprime propriile opinii.

Vladimir Putin l-a avertizat deja pe Muratov că Premiul Nobel „nu este un scut” de apărare în faţa acestui statut.

„Am servit întotdeauna publicul nostru, nu statul nostru. Vrem aprobarea publicului. Suntem mai interesaţi de părerea lor despre munca noastră decât de aprobarea statului”, i-a răspuns Muratov preşedintelui rus în conferinţa de presă susţinută joi, cu o zi înainte a de decernarea Premiului Nobel pentru Pace.

Rusia figurează pe locul 150 (din 180) în clasamentul privind libertatea presei realizat de asociaţia Reporteri Fără Frontiere. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More