Dosarul Afganistan: SUA şi controlul costurilor unei retrageri intempestive

Distribuiți acest articol!

Diferitele unghiuri sunt de luat în consideraţie dar am preferat să rămânem la consecinţele şi costurile retragerii intempestive a Statelor Unite şi modul în care încearcă să facă damage control al unei retrageri intempestive de pe teren. Mai ales că obiectivele, realitatea şi acţiunile militare sunt cu totul diferite de imagine, speranţe şi aspiraţiile unora de construcţie a unui stat viabil în Afganistan ca şi de propaganda, fake news-urile şi valul antiamerican care stătea gata să izbucnească în momentul retragerii, indiferent când s-ar fi petrecut ea.

Obiectivele misiunii din Afganistan: realităţi şi misiuni militare

Misiunea cu care Statele Unite au intrat în Afganistan, după atacul de la 11 septembrie, a fost înfrângerea şi distrugerea organizaţiei al Qaeda şi pedepsirea liderului acesteia, Osama bin Laden, capturarea şi judecarea sau executarea lui in situ dacă opunea rezistenţă armată şi punea în pericol trupele trimise să-l captureze. Aceste obiective stricte au fost atinse, în cadrul Operaţiunii Enduring Freedom şi a unei coaliţii de voinţă din care a făcut parte, din primul moment, şi România. Motivul nostru a fost să ne comportăm ca parteneri strategici serioşi, să demonstrăm capacitate de inter-operare şi să pregătim propriile trupe speciale în operaţiuni reale, toate pentru a obţine admiterea în NATO. Misiune îndeplinită!

Apoi NATO a intervenit pe teren în Afganistan cu Operaţiunea ISAF ce presupunea stabilizarea şi asistenţa în construcţia, antrenarea şi pregătirea forţelor de securitate în Afganistan şi construcţia instituţională în Kabul. Au fost pregătite şi antrenate peste 300.000 de trupe (298.000 eligibile pentru a fi plătite în decembrie 2020). De la un punct, NATO a decis restrângerea operaţiunilor sale la paza unor obiective majore – aeroportul din Kandahar revenind României până de curând – şi susţinerea trupelor ANA- Armatei Naţionale Afgane şi ASF, Forţelor de Securitate Afgane.

 » Read More