„El Pais” dezvăluie răspunsurile Statelor Unite la pretenţiile Rusiei: Propuneri cu privire la controlul armamentului şi sporire a încrederii

Distribuiți acest articol!

Aceste propuneri, prezentate în scrisori atât de către NATO, cât şi de către Statele Unite, ca răspuns scris unor revendicări ruse, subliniază în mod ferm că atât Ucraina, cât şi orice alt stat suveran au dreptul să ceară să adere la NATO, potrivit unui text publicat pe site-ul publicaţiei spaniole.

În răspunsul lor, administraţia Biden propune, de asemenea, asumarea unor „angajamente reciproce din partea Statelor Unite şi Rusiei să nu desfăşoare sisteme terestre de lansare de rachete ofensive şi forţe permamente însărcinate să lupte pe teritoriul ucrainean”.

Atât Washingtonul, cât şi NATO cer Rusiei să-şi restabilească relaţiile diplomatice cu Alianţa Nord-Atlantică şi să renegocieze şi să înnoiască cu Statele Unite tratatele privind controlul rachetelor nucleare.

Moscova este îndemnată, de asemenea, să revină în Consiliul NATO-Rusia, un organ diplomatic „care oferă dialogul şi parteneriatul în locul conflictului şi neîncrederii”, se arată în aceste scrisori.

„Noi nu comentăm niciodată cu privire la presupuse divulgări”, a declarat un oficial de la NATO cu privire la aceste texte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut, nici el, să comenteze.

Rusia a comasat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina, estimează Occidentul, care acuză Moscova de faptul că pregăteşte un nou atac împotriva ţării vecine.

Moscova neagă orice plan în acest sens şi cere garanţii scrise cu privire la securitatea sa, inclusiv o respingere a aderării Ucrainei la NATO şi o încetare a consolidării militare a NATO în Europa de Est, mai ales în foste republici sovietice.

Occidentul respinge orice retragere a NATO din Europa de Est şi îndeamnă, în scrisorile publicate de „El Pais”, la „negocieri sincere pe tema controlului armamentului” şi la un dialog cu Rusia care să aibă la bază „transparenţa reciprocă şi măsuri de restabilire a încrederii”.

 » Read More