“Electoratul paralel”, cum i-a numit Igor Dodon pe moldovenii stabiliți peste hotare, urmează să se răzbune la alegerile din 11 Iulie

Distribuiți acest articol!

Socialiștii, împreună cu noii lor tovarăși de drum, comuniștii lui Voronin, sunt preocupați să prevină votul masiv din diasporă, care le este ostil într-o proporție covârșitoare. În turul doi al scrutinului prezidențial, străinătatea a furnizat un număr record de 250 de mii de voturi, din care doar 8 procente, acumulate preponderent în Rusia, au fost pentru candidatul Igor Dodon. Este posibil ca mobilizarea fără precedent de atunci a diasporei să fi fost determinată și de atitudinea disprețuitoare a lui Dodon față de moldovenii stabiliți peste hotare, pe care i-a numit la un moment dat „electorat paralel”.

E de așteptat ca încercarea pro-rușilor de a-i ține la distanță de procesul electoral să stârnească din nou în rândul acestora o reacție de îndârjire. Chiar dacă decizia CEC ar putea fi anulată de instanțele judecătorești, unde a fost contestată imediat de câteva partide pro-europene, numele „binefăcătorilor” va fi ținut minte. De ce atunci insistă socialiștii și comuniștii să se războiască din nou cu potențialii lor alegători?

Nimerind în această capcană conceptuală, blocul PSRM-PCRM se vede nevoit să întreprindă orice pentru a-și echilibra cumva situația. Dodon, în mod special, mai are la îndemână destule instrumente administrative, sub forma unor oameni plantați în poziții-cheie, pe care nu ezită să-i folosească pentru a demonstra că nu este încă definitiv căzut la pământ și că nu se va preda fără luptă. Renunțând, se pare, să mai conteze pe electoratul neutru și pragmatic, căruia nu poate să-i ofere nicio perspectivă palpabilă, socialiștii și comuniștii se concentrează pe alegătorii cu vederi euroasiatice, pe care îi dispută cu alte partide de factură neo-sovietică sau oligarhică, cum ar fi partidul lui Renato Usatîi sau Partidul Șor. În această categorie se încadrează și votanții din Transnistria, cărora CEC le-a îmbunătățit condițiile de votare. Potențialul electoratului din enclava separatistă este departe de a fi fost valorificat. 20-30 de mii de voturi, câte se înregistrează de obicei la secțiile amplasate de-a lungul râului Nistru, pe malul drept, nu reprezintă decât într-o mică măsură cele aproximativ 300 de mii de persoane din regiune care dețin cetățenia moldovenească.