Elita din Kazahstan, asociată fostului preşedinte Nazarbaiev, a cumpărat proprietăţi de sute de milioane de lire sterline în Anglia

Distribuiți acest articol!

Acestea de regulă cumpără proprietăţi valoroase în numele unor oligarhi ca o metodă de a-şi spăla bani dobândiţi prin corupţie.

Elita înstărită din Kazahstan a cumpărat în ultimii 20 de ani proprietăţi în Londra şi în sudul Angliei valorând sute de milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

David Lammy, viceministrul laburist de externe a spus că guvernul britanic a eşuat lamentabil în ce priveşte măsurile împotriva spălării de bani, corupţiei şi banilor ilegali: „Londra este destinaţia electivă a cleptocraţilor lumii în căutarea unui loc unde să-şi depoziteze bogăţia necuvenită. N-are niciun rost să folosim cuvinte dure împotriva regimului lui Putin sau să criticăm istoricul de abuz al drepturilor omului în Kazahstan, dar să fim atât de blânzi cu elitele care susţin şi profită de pe urma regimurilor autocratice”.

Într-un raport intitulat „The UK’s Kleptocracy Problem” publicat luna trecută, centrul de reflecţie Chatham House a identificat 34 de proprietăţi,cumpărate de elita conducătoare din Kazahstan între 1998 şi 2002 şi având o valoare totală de aproximativ 530 de milioane de lire sterline.

„Majoritatea proprietăţilor sunt legate  de familia lui Nazarbaiev sau de membri ai elitei conducătoare apropiaţi lor”, a explicat John Heathershaw, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Exeter şi autorul principal al raportului, adâugând că Londra este  o destinaţie populară pentru elitele conducătoare cu averi suspecte pentru că este un centru financiar global cosmopolit unde cei potenţia financiari au şansa să discute cu oameni influneţă din politică şi afaceri. În plus, au la dispoziţie firme de avocatură ce oferă servicii agresive de management al reputaţiei.

„Londra a fost cu adevărat importantă pentru elita politică din Kazahstan, iar aici includem relaţiile pe care le-au format cu indivizi precum Tony Blair şi prinţul Andrew”. Blair a oferit sfaturi regimului kazah, iar prinţul Andrew a fost apropiatul unora dintre cei mai bogaţi oameni din Kazahstan.

 » Read More