Erdogan preia modelul Putin: Turcia ameninţă că va bloca site-urile în limba turcă ale Deutsche Welle, Euronews şi Voice of America

Distribuiți acest articol!

Aproximativ 90% din mass-media din Turcia este acum deţinută de stat sau este apropiată de guvern. 

Ilhan Tasci a criticat mişcarea Consiliului Suprem de Radio şi Televiziune (RTUK) de a solicita licenţe de pe site-urile web în limba turcă ale radiodifuzorului german Deutsche Welle, Voice of America şi Euronews, declarând că a marcat un nou atac asupra libertăţii presei în Turcia, potrivit Reuters.

Deputatul de opoziţie Ilhan Tasci, care este şi membru al RTUK, a anunţat miercuri măsura şi a criticat obligaţia impusă celor trei organizaţii media internaţionale.

„S-a luat decizia cu majoritate de voturi ca 72 de ore să fie acordate site-urilor amerikaninnsesi.com, dw.com/tr şi tr.euronews.com pentru a obţine licenţe”, a scris Tasci, într-o postare pe Twitter, precizând că a votat împotriva acestei măsuri.

Tasci a declarat că adevărata ţintă a RTUK este libertatea presei. „După mass-media naţională, este rândul site-urilor internaţionale de ştiri să fie supravegheate şi cenzurate. Cu abordarea RTUK, conform căreia «pe site sunt materiale video, deci site-ul trebuie să obţină o licenţă», nu vor mai exista posturi de ştiri nesupravegheate” a afirmat el.

Guvernul neagă acest lucru, spunând că măsurile sale sunt necesare din cauza ameninţărilor de securitate cu care se confruntă Turcia. 

Pe parcursul celor aproape două decenii la putere, Erdogan a criticat adesea conţinutul media care nu este în concordanţă cu valorile islamice conservatoare susţinute de partidul său AK. 

Okan Konuralp, un alt membru al opoziţiei din RTUK, a declarat că decizia de miercuri a fost o încercare de a transforma instituţiile media în ţinte. 

„Cu toate acestea, această încercare de a suprima şi mass-media internaţională este sortită eşecului”, a spus el pe Twitter.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook,

 » Read More