Eşecul Parteneriatului Estic: fără perspectivă de aderare la UE pentru R. Moldova şi fără… Rusia!

Distribuiți acest articol!

Summitul din 2021 este consemnarea unui eşec anunţat, pentru că Parteneriatul Estic a fost, din plecare, o politică născută… moartă.  

Documentul care atestă lipsa garanţiilor de integrare în UE 

După cum era de aşteptat, oficialii Republicii Moldova, Ucrainei şi ai Georgiei s-au întors de la Bruxelles fără nicio garanţie de aderare sau integrare pe viitor în Uniunea Europeană. Cel puţin aşa putem rezuma declaraţiile şi comunicatul oficial în urma celui de-al 6-lea summit al parteneriatului estic. După cum puteţi vedea în documentul publicat pe site-ul Consiliului Europei, UE „urmăreşte să promoveze stabilitatea, prosperitatea şi cooperarea reciprocă” cu partenerii săi din est, iar în acest sens alocă 2,3 miliarde EUR, cu un potenţial de a mobiliza până la 17 miliarde EUR pentru regiune. Lipsind cu precădere o perspectivă oferită de aderare sau integrare în UE, obiectivul maxim propus de către liderii europeni este de apropiere şi o posibilă integrare economică treptată. 

În declaraţia semnată de cei 28 de miniştri de externe se menţionează nu mai puţin de 33 de ori cuvântul „cooperare”, iar când vine vorba de „integrare”, în cele 6 din 8 cazuri, se precizează anume despre integrarea economică, fără niciun plan sau garanţii pe hârtie în acest sens. 

La singurul punct din declaraţie în care se aminteşte voalat de Acordurile de Asociere, UE doar „recunoaşte iniţiativa trio-ului de parteneri asociaţi Georgia, Republica Moldova şi Ucraina de a consolida cooperarea cu UE”, precum şi ia act de „aspiraţiile europene şi alegerea europeană a partenerilor în cauză”, iar singura promisiune este de a „încerca să ne consolidăm cooperarea”, fără a avea ambiţia de a trece dincolo de aceasta. Acest punct fiind mai degrabă introdus în declaraţie pentru a delimita oarecum avansul Republicii Moldova,

 » Read More