Euractiv: Rusia oferă Bulgariei „sărace” un nou contract pe termen lung cu Gazprom

Distribuiți acest articol!

 „Mai ales în contextul creşterii preţurilor spot la nivelurile spaţiului, contractele stabile pe termen lung sunt de o mare importanţă”, a spus Mitrofanova într-un interviu acordat RIA Novosti, scrie Euractiv

Ea a explicat că „Bulgaria este încă o ţară săracă” şi că preţul electricităţii şi gazului este foarte important pentru bulgari.

Până în prezent, nu a existat nicio reacţie din partea instituţiilor după interviul lui Mitrofanova. Mitrofanova admite că nu s-au purtat discuţii cu guvernul interimar. Surse EURACTIV au comentat că negocierile cu Gazprom pot fi conduse doar de un guvern stabil.

Opoziţia la oferta Rusiei în noul parlament va fi severă.

Economistul Martin Dimitrov, care era deputat al coaliţiei pro-europene „Bulgaria democratică”, a comentat că, pentru interesele Bulgariei, cel mai bine este ca acest contract să fie limitat la doi sau trei ani.

„Bulgaria democratică” se aşteaptă să fie un factor critic în formarea unui guvern stabil după alegerile din 14 noiembrie.

Expertul în domeniul energiei, Hristo Kazandjiev, de la Forumul Bulgar al Energiei şi Minelor, a declarat pentru Euractiv că este necesar un echilibru atent pentru pregătirea şi negocierea unui contract cu Gazprom.

Potrivit acestuia, problema acestor contracte nu este atât durata lor, cât cantităţile obligatorii. Conform contractului actual cu Gazprom, 80% din cantităţile de gaz pentru Bulgaria se află sub clauza „ia sau plăteşte”.

„Un viitor contract ar trebui să fie mult mai echilibrat în acest sens, iar Bulgaria ar trebui să poată negocia cantităţile”, a spus Kanzandjiev. Potrivit acestuia, conducerea companiei de stat Bulgargaz împiedică importul de gaze azere mai ieftine din Grecia, care poate fi realizat prin tranzacţii swap.

Expertul în energie şi fost ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat pentru Euractiv că Kremlinul joacă jocuri geopolitice cu preţul gazului,

 » Read More