EXCLUSIV. Ce se va întâmpla în Ucraina şi în regiunea Mării Negre. Analiza unui fost consilier de securitate sub trei preşedinţi americani

Distribuiți acest articol!

Adevărul: Ce va urma în criza ucraineană, după ce Moscova a primit răspunsul privind solicitările înaintate Satelor Unite şi NATO, iar preşedintele Putin şi colaboratorii săi au declarat că interesele de securitate ale Rusiei au fost ignorate?

Barry Pavel: În opiniea mea, Rusia nu s-a gândit nicidată că NATO va accepta să se retragă din ţări aliate, cum se preciza, de exemplu, în propunerile înaintate.Totul a făcut parte din strategia Rusiei, de la început ştiau că propunerile lor sunt inacceptabile. A fost o acoperire diplomatică pentru ceea ce vor oricum să facă, şi anume, să folosească forţa militară pentru a ţine Ucraina cât mai mult posibil sub influeţa rusă. De aceea, nu cred că acest schimb de documente  a fost adevăratul spectacol, ci spectacolul real este ceea ce se întâmplă pe teren, la frontierele  Ucrainei.

Cât de iminentă credeţi că este o invazie militară în Ucraina?

– Este greu de prevăzut comportamentul uman, cu atât mai mult al unui fost ofiţer KGB, acum preşedintele Rusiei, dar o invazie este foarte posibilă. Întrebarea este când şi care vor fi obiectivele militare pe care o astfel  operaţiune ar vrea să le obţină. O forţă  militară de asemenea mărime nu a mai fost organizată în Europa de foarte multă vreme, de la mijlocul Războiului Rece, şi nu cred că asistăm la un bluff. Este o forţă militară reală, cu echipament real şi sunt foarte, foarte îngrijorat cu privirea la ceea ce s-ar putea întâmpla cu Ucraina, ca stat şi cu  populaţia din Ucraina care ar suferi foarte mult dacă acestă forţă militară ar fi folosită. 

 Acuzele Rusiei, conform cărora Occidentul se extinde către  Est şi pune în primejdie interesele Rusiei, nu sunt noi. De ce credeţi că Rusia acţionează acum, afirmând că situaţia trebuie rezolvată de urgenţă?

 » Read More