EXCLUSIV Interviu cu Igor Grosu, noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova: „Vrem să combatem corupţia după model românesc, cu o agenţie ca DNA”

Distribuiți acest articol!

„Adevărul” – Ce făceaţi în timpul Mişcării de Renaştere Naţională din 1989-1991? Cum eraţi conectat la evenimentele Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la dezbaterile furtunoase din Parlamentul de atunci?

Eram student la Istorie şi făceam Istorie nu doar în sălile de curs, dar alături de alte sute de mii de basarabeni. Am făcut Istorie şi în stradă! A fost o perioadă de maximă efervescenţă politică, în care activismul civic atingea cote maxime, cu întruniri în masă, mitinguri, marşuri, proteste paşnice. Atunci am învăţat că Democraţia nu se declară, dar se construieşte zi de zi prin lupta şi implicarea civică non-stop a tuturor cetăţenilor. Şi această luptă durează de 30 de ani, fiindcă până acum câteva săptămâni tot participam la mitinguri, marşuri şi proteste pentru drepturile şi libertăţile noastre!

Faceţi parte dintr-o generaţie care la 18 ani s-a trezit brusc într-un nou stat. Când aţi simţit că începe cu adevărat o schimbare ireversibilă?

Într-adevăr, trăiam atunci cu toţii o perioadă de mare speranţă, mai ales după ce a eşuat puciul de la Moscova, când credeam cu toţii că ne aşteaptă un viitor luminos şi acesta e foarte aproape. Din păcate, cei 30 de ani de existenţă a Republicii Moldova ne-au arătat că nu există schimbări ireversibile. Perioadele de democratizare şi speranţă se schimbau în ritm caleidoscopic cu vremuri de restrişte, de reacţie şi disperare. Războiul din Transnistria, criza economică, sărăcirea progresivă a populaţiei, corupţia endemică, fuga masivă a oamenilor peste hotare, capturarea treptată a statului de către grupurile oligarhice… 30 de ani. O generaţie întreagă s-a schimbat de când Republica Moldova este un stat independent, dar acest stat, până acum încă, nu este capabil să le asigure cetăţenilor săi securitate, prosperitate şi siguranţă în ziua de mâine…

„E timpul să construim o ţară europeană aici”

Republica Moldova este încremenită în tranziţie de 30 de ani încoace.

 » Read More