Experți despre programul PAS de guvernare: puțin probabil

Distribuiți acest articol!

Experții spun că programul PAS de guvernare nu este unul credibil și ar fi necesar să se angajeze sume de bani care nu există la momentul de față în Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, din cele 22 de formațiuni care participă la scrutin, doar cinci promit lucruri cât de cât posibil de realizat, însă și acestea au fost luate la puricat. De exemplu, Partidul Acțiune și Solidaritate își propune să realizeze 22 de proiecte grandioase în mai multe sectoare, inclusiv cele începute de alte guverne și nefinalizate. Pentru acestea ar fi nevoie, însă, de zeci de miliarde de lei.

„Totuși, realizarea a 22 de proiecte mari în următorii patru ani este puțin probabilă, dacă ne uităm la necesarul de finanțare și la capacitățile tehnice de care e nevoie”.

Programele electorale deseori rămân doar pe hârtie, iar cele prezentate la parlamentarele din acest an ar putea sa nu fie o excepție, spun specialiștii. Aceștia avertizează că o bună parte dintre angajamente, precum ar fi triplarea pensiilor, aderarea țării la Federația Rusă sau construcția fabricilor în fiecare raion, se zbat între populism și… fantezii electorale. Potrivit unui studiu efectuat de Expert-Grup, din cele 22 de formațiuni care participă la scrutin, doar cinci promit lucruri cât de cât posibil de realizat. Angajamentele celor mai multe partide sunt, însă, în mare parte seci și încearcă să manipuleze, apăsând pe punctele dureroase ale societății, fără a fi bazate pe analize sau cifre reale.