Experţi: Omicron a contribuit la triplarea cazurilor de Covid-19 în Africa de Sud în numai 3 zile

Distribuiți acest articol!

Bilanţul infectărilor zilnice s-a triplat de marţi până joi şi este în continuă creştere. Oficialii spun că este foarte probabil ca Omicron să alimenteze explozia de cazuri şi să devină dominantă în faţa Delta.

Bilanţul cazurilor zilnice a ajuns joi la 11.500, pe când la mijlocul lunii trecute se înregistrau în medie 200-300 de cazuri pe zi, notează Digi24

Vestea bună este că numărul spitalizărilor cu COVID este relativ mic. Se află pe creştere, dar în ritm mult mai scăzut decât în timpul valului Delta. Experţii cred că vaccinările au jucat un rol în prevenirea cazurilor severe.

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19, relatează El Pais.

Datele preliminare ale studiului, prezentate Parlamentului, semnalează că testul PCR permite aflarea faptului că infecţia este cu noua mutaţie a coronavirusului fără să fie nevoie de secvenţierea genomului.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind omicron.

Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase. 

Nu este clar nici dacă perioada de incubare este aceeaşi, în medie de 5 zile, dovedită până acum. Însă, a adăugat Lessels, există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează,

 » Read More