Federaţia Rusă anunţă că vrea relaţii pragmatice cu Republica Moldova, cu respectarea intereselor reciproce

Distribuiți acest articol!

Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zakharova, în carul unui briefing difuzat de agenţia rusă de presă TASS, informează IPN.

„Da, a fost o anumită pauză. Ea a fost determinată e procesele electorale din această ţară (Republica Moldova, n.r.). Treptat reluăm dialogul politic cu Chişinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat şi durabil”, a menţionat Maria Zakharova. Ea a adus câteva exemple în acest sens. În august Chişinăul a fost vizitat de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale a Rusiei, Dmitrii Kozak. În octombrie au plecat la Moscova vicepremierii Republicii Moldova, Vlad Culminschi şi Andrei Spînu. La Atena a avut loc întrevederea preşedintelui Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Pe 17 noiembrie, în cadrul vizitei la Moscova a vice-prim-ministrului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, a fost semnată o declaraţie comună cu ocazia aniversării a 20-a de la semnarea Tratatului de Prietenie şi Colaborare, din 2001, şi a fost semnat planul consultărilor interministeriale pentru anii 2022-2023.

„În prezent se desfăşoară activitatea de pregătire a şedinţei a 17-cea a Comisiei interguvernamentale privind colaborarea economică”, a specificat Maria Zakharova.

Purtătorul de cânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a refuzat să comenteze neparticiparea preşedintelui Maia Sandu la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, pe motiv că nu a primit o invitaţie oficială. „Avem o împărţire a atribuţiilor. Summit-urile, întâlnirile la nivel înalt le comentează administraţia Preşedintelui (Federaţiei Ruse, n.r.)”, a spus Maria Zakharova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More