Fost diplomat român la Moscova: „Rusia nu va iniţia un conflict militar în Ucraina în următoarele luni”

Distribuiți acest articol!

Dorin Popescu, fost diplomat al României la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House“ (Constanţa), arată că noua fază activă a tensiunilor geopolitice din zona extinsă a Mării Negre confirmă încă o dată relevanţa regiunii la nivel global, care a devenit principalul teatru de confruntare geopolitică între actorii relevanţi pe plan mondial. 

„Noua mobilizare militară rusă în apropierea graniţelor Ucrainei, războiul retoric coroborat, schimburile de replici şi reprezintă o etapă ciclică a unei spirale care va genera un nou conflict deschis, la un moment dat”, spune Dorin Popescu. În acest moment, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru iniţierea unui conflict deschis între Rusia şi Ucraina. „Federaţia Rusă nu va iniţia un conflict militar sau deschis în Ucraina în următoarele luni”, arată fostul diplomat. 

El prezintă şi motivele pentru care Rusia nu va ataca Ucraina în perioada următoare: iniţierea unui atac militar sau hibrid după ample pregătiri în teren nu aparţine stilisticii geopolitice ruseşti; nu recunoaşte „stilul rusesc” într-o acţiune cu indici facil recognoscibili în spaţiul public; agresiunile ruseşti mizează maximal pe impredictibilitate şi pe factorul surpriză, precum şi pe pregătirea terenului din punct de vedere imagologic, ideologic, informaţional – hibrid; pregătirea preliminară hibridă a unei posibile intervenţii nu este încă finalizată.

FOTO: FB/Ministerul rus al Apărării

Cum se pregăteşte Rusia de un conflict cu Ucraina

În momentul de faţă, pregătirea unui conflict se derulează pe multiple paliere. Dorin Popescu explică faptul că Rusia şi-a intensificat campaniile de denigrare a Ucrainei în mediile-ţintă ale comunităţii ruse sau pro-ruse din regiunile de est ale Ucrainei şi în afara acestei ţări. Apoi, sunt exhibate în spaţiul public eşecurile paradigmatice ale regimului de la Kiev în domeniul politicii interne şi este încurajată opoziţia de catifea din camarila lui Zelenski. 

 » Read More