Fostul deţinut care a dezvăluit uzina de tortură din închisorile din Rusia a fost dat în urmărire: „Preferă să ascundă adevărul decât să reformeze sistemul”

Distribuiți acest articol!

Rusia lui Putin răspunde în stilu-i caracteristic într-un nou caz care o pune într-o lumină proastă. În loc să efectueze anchete aprofundate şi imparţiale asupra terorii din închisori expuse recent de Serghei Savelev şi să aplice sancţiuni adecvate împotriva capilor acestui sistem abuziv, Ministerul rus de Interne vrea să-l vadă din nou după gratii pe cel care a făcut publice informaţiile.

Potrivit unei note publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne, Serghei Savelev, 31 de ani, este căutat în legătură cu un dosar penal, fără alte precizări.

Tănărul a stat şapte ani şi jumătate după gratii în Rusia pentru trafic de droguri înainte de a fi eliberat în februarie 2021.

În cursul detenţiei, Savelev a reuşit să pătrundă într-un calculator şi să pună mâna pe mai mult de 1.000 de înregistrări video cu violuri şi rele tratamente în închisori. Aceste înregistări, făcute cu dispozitive ale serviciilor penitenciare, au stârnit indignare şi repulsie în Rusia şi în alte ţări.

De obicei indiferent la astfel de chestiuni, Kremlinul s-a văzut nevoit să-şi exprime poziţia de această dată, anunţând concedierea a patru şefi din serviciile penitenciare. Însă mulţi consideră această măsură ca fiind insuficientă şi făcută de faţadă pentru a nu arăta inacţiune până la uitarea cazului. Activiştii pentru apărarea drepturilor deţinuţilor cer anchete aprofundate şi imparţiale, pedepsirea celor care se află la originea abuzurilor şi reformarea sistemului.

Savelev se află de săptămâna trecută în Franţa, unde a cerut azil politic.

Tânărul belarus a anticipat sâmbăta trecută că riscă să fie dat în urmărire în Rusia „pentru divulgarea unor secrete de stat”.

„Puterea rusă utilizează singurele metode pe care le cunoaşte şi le consideră adecvate, forţa şi intimidarea, şi încearcă să mă reducă din nou la tăcere”, afirmă el într-un filmuleţ publicat pe gulagu.net,

 » Read More