„Gatsby al Turciei”, un om de afaceri care a spălat miliarde de dolari pentru Iran, duce o viaţă de lux la Miami sub protecţia SUA

Distribuiți acest articol!

Arestat de FBI în 2016 pentru acuzaţii de participare la o schemă de ocolire a sancţiunilor americane asupra Iranului prin intermediul unei bănci de stat turce, Zarab, 38 de ani, a încheiat o înţelegere cu procurorii americani în schimbul recunoaşterii vinovăţiei şi cooperării, şi în aşteptarea procesului are o viaţă bună la Miami.

Reza Zarrab s-a născut în Iran din părinţi azeri şi s-a stabilit la Istanbul unde încă din adolescenţă a intrat în afaceri alături de membri ai familiei. S-a căsătorit cu o vedetă pop din Turcia cu care are un copil. În 2007, a primit cetăţenie turcă printr-o derogare specială însă a fost acuzat că a plătit 1,5 milioane de dolari pentru ea. 

În 2013 a izbucnit un scandal de corupţie privind implicarea băncii turce de sta, Halkbank, în transfer ilicit de bani în Iran, în sfidarea sancţiunilor americane, prin companii paravan din mai multe ţări, inclusiv Turcia, care au cumpărat aur.

Zarrab care era asociat în afaceri cu miliardarul şi magnatul iranian  Babak Zanjani, condamnat la moarte pentru corupţie, a fost descoperit de serviciile de securitate turce că se afla în legături de corupţie cu câţiva miniştrii ai cabinetului de atunci al actualului preşedinte al Turciei. Arestat în urma unei decizii judecătoreşti, a fost eliberat două luni mai târziu, în februarie 2014. Suspecţi în schema de spălare a banilor pentru Iran au fost şi fiii acestor miniştri, dar şi directorul general al Hallbank, Suleyman Arslan.

„Legături strânse” cu Erdogan

Pe atunci premier  Recep Tayyip Erdoğan a oprit ancheta judiciară motivând un puci în justiţie împotriva guvernului său iniţiat de mişcarea liderului opoziţiei, un predicator islamist în exil în SUA, şi a demis procurori şi anchetatori de poliţie. Deşi patru miniştri au fost demişi sau au demisionat după acuzaţii că au primit mită chiar şi de 50 de milioane de dolari în cazul ministrului economiei Zafer Caglayan,

 » Read More