Gazele ruseşti încing relaţiile dintre Kiev şi Budapesta: Schimburi de replici şi ambasadori convocaţi în ambele capitale

Distribuiți acest articol!

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noul contract semnat de guvernul de la Budapesta cu Gazprom.

Potrivit lui Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, convocarea lui Iidyarto este o „măsură similară” faţă de cea luată de Ungaria. Marţi dimineaţa, ambasadoarea Ucrainei la Budapesta, Liubov Nepop, a fost chemată pentru explicaţii la Ministerul ungar de Externe după ce Kievul îşi exprimase „tristeţea” faţă de noul contract dintre Ungaria şi Gazprom.

Noul contract „prejudiciază rezultatele pozitive şi tendinţele în relaţiile dintre Ucraina şi Ungaria”, a reacţionat luni Kievul.

Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale din Rusia. Conform acestui acord, prevăzut pentru 15 ani, Ungaria se angajează să cumpere anual de la Gazprom o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Aceste angajament este pentru zece ani, Ungaria putând să scadă volumul în ultimii cinci ani. Însă acordul ocoleşte Ucraina: 3,5 miliarde metri cubi urmând să fie livraţi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

„Transportul de gaze care evită teritoriul Ucrainei subminează securitatea ei naţională şi securitatea energetică a Europei. Noul acord al Ungariei cu Gazprom înseamnă o gravă lovitură pentru relaţiile ucraineano-ungare”, a acuzat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Potrivit acestuia, Kievul va lua măsuri ferme pentru a-şi apăra interesele naţionale.

Ucraina a anunţat luni că va cere Comisiei Europene (CE) să evalueze conformitatea noului acord dintre Ungaria şi Gazprom cu legislaţia europeană în domeniul energetic. În plus, Kievul a suspendat reuniunea Comisiei interguvernamentale mixte ucraineano-ungare pentru cooperare economică, care ar fi trebuit să-şi desfăşoare lucrările în perioada 29-30 septembrie, la Budapesta.

Kievul se declară „neplăcut surprins şi dezamăgit” de alegerea Budapestei.

 » Read More