Gazprom ameninţă că va sista livrările de gaze către Republica Moldova. Chişinăul intenţionează să instituie stare de urgenţă în domeniul energetic

Distribuiți acest articol!

Într-un briefing de presă, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că riscul pentru siguranţa energetică a ţării intervine în contextul scrisorii oficiale expediate de către concernul rus Gazprom companiei Moldovagaz, în care se anunţă intenţia de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova în cazul neachitării integrale a plăţilor până pe 20 ianuarie. Suma pe care trebuie să o achite Moldovagaz până mâine este de 63 de milioane de dolari, în timp ce compania are numai 38 de milioane de dolari adunaţi.

Dacă Parlamentul va susţine instituirea stării de urgenţă, mâine se va convoca din nou Comisia pentru Situaţii Excepţionale, unde vor fi adoptate mai multe măsuri. Este vorba despre amânarea plăţii TVA datorată de Moldovagaz statului şi achitarea anticipată de către Guvern în folosul furnizorului a compensaţiilor pentru luna ianuarie şi februarie.

Natalia Gavriliţa a declarat că Moldovagaz, la care Gazprom este acţionar majoritar, nu a reuşit să găsească soluţii pentru a achita integral şi la timp plăţile pentru consumul de gaze. Iar Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acţiuni pe care o controlează să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale, ameninţă să lase consumatorii fără gaze.

În anii precedenţi, spune premierul, Gazprom a permis companiei Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, sumele fiind achitate în următoarele luni. Acum, când preţurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas acelaşi.

Viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a remarcat că Guvernul şi-a onorat fiecare punct menţionat în protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. „Situaţia în care ne aflăm azi nu este o consecinţă a inacţiunilor Guvernului, ci un rezultat al relaţiilor comerciale dintre Moldovagaz şi Gazprom”, a declarat oficialul

Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până la 20 ianuarie.

 » Read More