Generalul american Benjamin Hodges: „Rusia nu are capacitatea unei invazii masive în toată Ucraina”. Singurul lucru de care se teme Putin EXCLUSIV

Distribuiți acest articol!

General-locotenentul în rezervă Benjamin Hodges a absolvit Academia Militară a SUA în 1980. Benjamin Hodges a condus, între 2012 şi 2014, Comandamentul Trupelor Terestre din NATO. În noiembrie 2014 a fost numit comandant al Armatei SUA în Europa, funcţie pe care a deţinut-o trei ani până la retragerea sa din 2017. În prezent, Benjamin Hodges este coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA)

Cât de volatilă este regiunea Mării Negre în opinia dumneavoastră?

Este o regiune foarte volatilă. Rusia au invadat Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014, a folosit forţa împotriva flotei navale a Ucrainei. Iar Rusia a fost foarte nemiloasă şi prin modul în care s-a purtat cu oamenii din Crimeea. Iar, din câte se pare, Kremlinul doreşte o extindere a ofensivei în regiune. Este o perioadă foarte periculoasă.

Ce reacţii ar trebui să aibă Statele Unite şi NATO faţă de agresiunile Rusiei?

Am respingem şi respingem constant pretenţiile Kremlinului prin care ar creşte sfera de influenţa asupra altor ţări. Un lucru pozitiv este şi că ţările din NATO sunt unite. Cred că este important şi ca NATO să continue să lucreze la o strategie pentru regiunea Mării Negre. Nu poţi avea o strategie doar pentru Ucraina, trebuie să ai o strategie pentru regiune. NATO trebuie să demonstreze că este capabilă să îi apere pe cei trei membri din regiune, şi mă refer aici la România, Bulgaria şi Turcia.

„Posibilitatea unei noi ofensive a Rusiei în Ucraina e foarte reală”

Cât de riscantă ar fi pentru regiune o invazie a Ucrainei de către Rusia?

Să nu uităm că Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, sunt deja prezenţi acolo. Iar problema ce se pune nu este dacă Rusia invadează Ucraina, ci dacă lansează o nouă ofensivă sau extind ceea ce deja fac.

 » Read More