Politică

George Damian, despre interdicția lui Ceban: Maia Sandu și PAS guvernează împărțind societatea Republicii Moldova în pro-europeni și anti-europeni

Când coada dă din câine

La conferința de presă recentă de la Chișinău, Nicușor Dan a fost întrebat de o ziaristă ce va face România ca să îi întoarcă Maiei Sandu favoarea pentru sprijinul acordat în campania prezidențială (ăsta era sensul întrebării, nu a fost formulată exact așa). Răspunsul a venit ieri: România a interzis accesul în spațiul Schengen primarului de Chișinău Ion Ceban și la pachet au mai fost băgați fostul premier comunist Vasile Tarlev și jurnalista Natalia Morari. Motivul: cei trei reprezintă un pericol pentru siguranța națională a României.

Tarlev și Morari au fost băgați pe listă la completare, ținta principală a fost Ion Ceban. De ce? Pentru că Ion Ceban este liderul de opoziție cu discurs pro-european cel mai bine cotat în sondajele de opinie recente înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Obiectivul Maiei Sandu și al PAS este să obțină o nouă majoritate în parlamentul de la Chișinău și să poată guverna fără să facă o coaliție. Ion Ceban era periculos pentru acest proiect deoarece în ultimii ani s-a poziționat ca fiind pro-european, în ciuda trecutului său în structuri politice pro-ruse și a legăturilor cu Moscova, acuzația împotriva lui fiind că nu este pro-european „sincer” (aparent la Chișinău există un aparat de măsurare a pro-europenismului care nu dă greș). Interdicția aplicată de România lui Ion Ceban de a intra în spațiul Schengen din motive de siguranță națională îi anulează primarului de Chișinău orice fel de discurs pro-european pentru campania electorală în plină desfășurare la Chișinău.

Practic România a confirmat pentru PAS și Maia Sandu monopolul pro-europenismului la Chișinău. Trecem peste faptul că experiența trecută a României în astfel de aventuri cu Chișinăul (de la Roșca la Filat și Plahotniuc) a dat rezultate proaste și foarte proaste de fiecare dată. Pro-europenismul la Chișinău a devenit un fel de sectă, un soi de religie cu câteva preotese înfoiate care vorbesc în graiuri și au viziuni cu dogme. Este un cult religios construit pe o isterie grăbită și ultimativă, incoerent și furios. Despre conexiunea moscovită a Nataliei Morari se știa din 2009 când a fost lansată pe post de fecioară a Revoluției Twitter de la Chișinău, sacerdoții pro-europeni de la Chișinău s-au pupat cu ea pe gingii fără probleme ani de zile, Natalia Morari a fost fondatoare a televiziunii europene pe malul Bîcului cu bani de la Bruxelles – și brusc a devenit pericol pentru UE. Haideți să nu ne amintim câți bani a pompat Bruxelles-ul în Natalia Morari și să nu ne întrebăm dacă pe atunci era sau nu pericol pentru siguranța națională a României, e mai bine așa. Despre Vasile Tarlev nu sunt multe de spus, în orice caz nu a fost cel mai strălucitor bec din galeria de lumini pâlpâitoare de la Chișinău.

Problema este alta: Maia Sandu și PAS guvernează împărțind societatea Republicii Moldova în pro-europeni și anti-europeni. Există un segment anti-european în Republica Moldova, unul zdravăn, însă Maia Sandu și PAS fac tot ce pot să accentueze falia asta și păzesc cu cerbicie porțile pro-europenismului, nu poți deveni pro-european la Chișinău fără un fel de certificat de botez de la preotesele isterice. Ion Ceban a bătut drumul Moscovei de sute de ori, asta e dincolo de orice îndoială și la fel au făcut peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova.

Maia Sandu se plângea de monopolul impus de Plahotniuc pe relația Chișinău – București și a reușit să instituie un monopol mult mai strict pe aceeași relație în favoarea ei și a partidului său. Dar nu asta e problema principală, la fel au făcut și Roșca și Filat (în vreme ce Voronin nu a avut pretenția unui monopol în relația cu Băsescu). Problema principală este accentuarea faliei între pro-europeni și anti-europeni la Chișinău, un mecanism pe placul preoteselor isterice aflate pe val. La referendum s-a votat 50,35 pro-UE versus 49,65 anti-UE. Ce face Maia Sandu și PAS cu 49,65% din votanții din Republica Moldova? Are nevoie UE de 739.000 de cetățeni ai Republicii Moldova care au votat împotriva aderării la UE și care nu vor să-și schimbe părerea?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button