Îngrijorări la graniţa României. Conducătorii Găgăuziei au întrebat Rusia despre aprovizionarea alternativă cu gaze a Moldovei

Distribuiți acest articol!

Deputaţii Adunării Populare, care au decis anterior să trimită o delegaţie la Moscova pentru negocieri, s-au adresat participanţilor la miting, conform agenţiei ruse de ştiri TASS, spunând că:

„Au fost deja pregătite şi trimise scrisori preşedintelui rus Vladimir Putin, adjunctului şefului de cabinet al administraţiei prezidenţiale Dmitri Kozak, şefului Gazprom Alexei Miller.”

„Aşteptăm un răspuns. Sunt sigur că Rusia ne va da o mână de ajutor şi ne va acorda asistenţă umanitară sub formă de gaz” – a spus la miting deputatul Adunării Populare, Viktor Petrov.

Una dintre măsuri, cerută de deputaţii găgăuzi, propune să se efectueze aprovizionări alternative cu gaze către Găgăuzia prin principala conductă transbalcanică, care trece prin teritoriul regiunii autonome.

Criza energetică

În octombrie anul trecut, compania de distribuţie gaze Moldovagaz şi Gazprom au prelungit contractul de furnizare a combustibilului pe cinci ani. Potrivit acestuia, în ianuarie, preţul de achiziţie al gazului rusesc pentru Moldova a crescut de la 140 USD la 430 USD la 1.000 de metri cubi. m, iar până în ianuarie se ridicase deja la 647 USD. În acest sens, Agenţia Naţională de Reglementare în Energie a permis o creştere cu 45% a tarifelor interne la gazele achiziţionate de la Gazprom, după care tariful a crescut de la 9.227 la 13.418 lei la 1.000 de metri cubi (de la 511 USD la 743 USD).

O prevedere importantă a contractului a fost şi acordul de plată a costului gazelor consumate în luna precedentă, precum şi a jumătate din volumul consumat în luna curentă, până la data de 20 a fiecărei luni.Cu toate acestea, deja în noiembrie anul trecut, republica avea restanţe la plăţi şi a primit o notificare de la Gazprom despre o posibilă oprire a furnizării de gaze în 48 de ore.

 » Read More