JUSTIȚIE

„Interesele” de la Banca de Economii ale fostului vicedirector de la Căile Ferate, Grigore Condurache

Cu sechestre pe avere de peste 8 milioane de lei, fostul vicedirector de la Căile Ferate, Grigore Condurache, judecat pentru exces de putere și „sărăcirea” instituției pe care a condus-o, este un jucător activ la licitațiile organizate de Banca de Economii în proces de lichidare. Acesta și-a procurat un spațiu comercial în centrul capitalei, chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare. Bunul a fost adjudecat de către Labor SRL, al cărei fondator unic a figurat timp de 10 ani. În 2020 însă, atunci când Condurache se pomenește cu procurorii la ușă, firma a trecut la un srl din România, înființat într-un sat din județul Iași, cu patru luni mai devreme. Prin intermediul unei alte companii pe care o controlează, SRL Sistemautomatica, Condurache și-a lărgit și imperiul agricol cu 11 terenuri. Acestea au fost scoase la vânzare tot de banca devalizată. Expertul anticoruptie Sergiu Bozianu susține că,  în încercarea de a evita norma legală, unele ,,acrobații juridice” trec neobserbate de autorități.

Grigore, la puterea a doua

Firma SRL Labor i-a fost transmisă lui Gheorghe Condurache în anul 2015, după ce, timp de 23 de ani a aparținut lui Vasile Budan. Și-a atribuit-o oficial mulți ani la rând. Prin intermediul companiei, Condurache a făcut și bani buni. În Declarația de avere la plecarea din funcție, de exemplu, fostul vicedirector general de la Căile Ferate declara venituri de la Labor SRL de peste 2 milioane de lei, pentru anul  2022. Este vorba despre câștigururile sale, dar și ale soției, din vânzarea produselor de horticultură.

Chiar la începutul anului 2020, imediat după Revelion, procurorii anunțau că au pornit urmărirea penală împotriva lui Grigore Condurache, care era suspectat la acea vreme de exces de putere și abuz în serviciu. În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunurile fostului administrator de la Căile Ferate, precedeat de o și avalanșă de percheziții. Acuzatorii au făcut publică și valoarea averii „indisponibilizate” – 8 milioane de lei.

Legat de noile circumstanțe penale sau nu, câteva luni mai târziu încep mișcările în cadrul companiei Labor SRL. 

În luna iulie, Grigore Condurache înființează un srl în România – ASM DOMINION TRADE. Firma are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat și își are sediul în județul Iași, satul Miroslava. Peste patru luni, ASM DOMINION TRADE „înghite” SRL Labor.

Activitatea fiscală a firmei românești se pierde însă în anul 2021, conform datelor RisCo.ro.

Administrator al firmei ar putea fi și tatăl fostului șef de la Căile Ferate, care poartă același prenume – Grigore Condurache. Ipoteza pare una plauzibilă, deoarece în dosarele depuse pentru procedurile de achiziții în Republica Moldova, în calitate de administrator al firmei apare un bărbat de o vârstă mai înaintată. 

Am sunat la numărul de telefon trecut în actele publice. Ne-a răspuns Grigore Condurache, tatăl, care s-a arătat disponibil să vorbească. După ce ne-am prezentat și l-am întrebat dacă firma din România este înregistrată pe numele său, bărbatul a invocat faptul că nu se află în țară și a închis imediat.

La următoarele apeluri nu a mai răspuns.  

De altă parte, din istoria financiară a firmei, vedem că s-au depus eforturi pentru a menține pe poziții bune compania, chiar și după plecarea lui Condurache-fiul din funcții publice. Cu toate acestea, Labor SRL a putut „rupe”, în 2023, doar 3 contracte de achiziții publice, destul de modeste – de puțin peste 21 mii lei.

La celelalte proceduri la care a aplicat, ofertele au fost respinse, invocându-se în cele mai multe cazuri lipsa de capacitate. 

Datele financiare deschise arată că veniturile firmei au fost în cădere, deși deloc neglijabile. Dacă în 2022, compania și-a rotunjit conturile cu peste 3 milioane de lei, în 2023 a încasat sub un milion de lei. 

Coșul de cumpărături de la Banca de Economii

În anul 2020, prin intermediul firmei SRL Sistemautomatica, Gheorghe Condurache cumpără de la Banca de Economii în proces de lichidare  11 terenuri agricole în satul Tomaiul Nou, raionul Leova. Condurache este unul dintre cei mai mari latifundiari din Republica Moldova. Cumulate la celelate terenuri, pe care le-a declarat atunci când se afla în funcție publică, imperiul său agricol se ridică la aproape 400 de parcele. 

În aprilie 2024, după 8 licitații desfășurate de Banca de Economii în proces de lichidare, deja prin intermediul Labor SRL, Grigore Condurache își adjudecă un imobil situat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 3. Este vorba despre un spațiu comercial de aproximativ 40 de metri pătrați. Deși este modest după suprafață, imobilul are o poziționare foarte bună. În anunțul despre licitație, Banca de Economii a menționat și faptul că accesul în imobil a fost „resistematizat” neautorizat de către precedenții proprietari.

Scos la vânzare la prețul de piață de puțin peste 1 milion 800 de mii de lei, imobilul a fost achiziționat de Labor SRL cu un milion 651 mii de lei.  

Achiziția îi dă însă bătăi de cap familiei Condurache. Edificiul a aparținut anterior unei alte companii – Iralina SRL, care însă l-a pierdut din cauza unor credite neonorate. În luna mai, Iralina SRL a depus cerere de chemare în judecată împotriva BEM și SRL Labor privind declararea nulă a licitației și anularea actului juridic. Judecătoarea  Angela Ciubotaru a restituit cererea, din cauza unei confuzii legată de numele administratorului.  

Încheierea pronunțată nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată „a aceluiași reclamant, cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiaşi pârât, cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri, doar după înlăturarea încălcărilor ce a determinat restituirea acesteia”.

Până la publicarea anchetei, o plângere repetată nu a fost depusă. 

Sursa foto: CIJM

L-am sunat pe Grigore Condurache ca să aflăm din prima sursă de ce a renunțat la statutul de fondator pentru a realiza achiziția de la Banca de Economii și dacă, prin modificarea fondatorului, cu rezidență în România, a vrut să evite un eventual sechestru asupra bunului. Fostul șef de la CFM nu a răspuns apelurilor. Ulterior, am transmis o listă cu întrebări, dar până în ziua publicării anchetei, Condurache nu a expediat vreun răspuns.

„Se dă liber unor persoane de a realiza ,,acrobații juridice”…”

L-am întrebat pe juristul Sergiu Bozianu, expert anticorupție, ce dubii ar putea trezi o astfel de modificare a fondatorului, având în vedere problemele cu justiția în care s-a pomenit Condurache. Totodată, ne-am interesat cum ar fi trebuit să reacționeze instituțiile care verifică integritatea companiilor care își adjudecă bunurile licitate de Banca de Economii.

„De regulă, schimbarea fondatorilor reprezintă un element de nesiguranță și adesea în contractele civile se indică expres că schimbarea fondatorilor sau depistarea că controlul asupra societății este realizat de către alte persoane în calitate de beneficiari efectivi, duce la încetarea relațiilor de afacere. În unele cazuri, schimbarea fondatorilor persoanelor juridice, urmărește scopul de a masca beneficiarii efectivi și în așa fel de a evita răspunderea, consecințele și restrângerile prevăzute de legislație pentru anumite persoane. Spre exemplu, Legea cu privire la achiziții publice expres determină faptul că persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupție, pentru fraudă sau spălarea banilor, nu pot participa la achiziții publice, aceștia urmând a fi excluși din procedura de licitare. Legea în cauză mai stabilește interdicții de a participa la licitații și atunci când persoanele vizate au prezentat informații false sau când se fac vinovate de o abatere profesională. La fel, Legea privind achizițiile publice determină obligația autorităților contractante de a verifica participanții la licitație dacă nu sunt vizați de aceste interdicții. Însă, cu regret, constatăm că aceste cerințe imperioase adesea sunt neglijate de către autoritățile contractante – inacțiune prin care se dă liber unor persoane de a realiza ,,acrobații juridice” și de a evita norma legală. Așadar, în cazul în care entitatea raportoare este condusă de către alte persoane care au și o coincidență de nume și prenume, în calitate de beneficiar efectiv, am putea spune că sunt încălcate și prevederile Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea, și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, a menționat Bozianu, într-un comentariu pentru portalul Anticoruptie.md.

15 terenuri, puse sub sechestru, dar date în arendă

Prin ordonanța procurorului, din 27 iulie 2021, privind punerea sub sechestru, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a autorizat aplicarea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile care aparțin lui Grigore Condurache, inclusiv și asupra a două trerenuri agricole, formate din 15 pacele. Acestea sunt amplasate în satul Brăviceni, raionul Orhei, și aparțin cu drept de proprietate SRL Naiada.

La data de 20 iulie 2023, administratorul SRL Naiada, Teodora Condurache, și administratorul SRL Odl-Agro, Ștefan Popa, au înaintat o cerere prin care au solicitat permiterea notării în Registrul bunurilor imobile a Agenției Servicii Publice a Departamentului Cadastru al orașului Orhei a contractului de arendă pentru aceste terenuri.

Ar părea că Grigore Condurache nu are atribuții directe, doar că acesta este unul dintre fondatorii SRL Naiada, cu… 91, 74 la sută din active. 

Procurorul Valeriu Sîrbu a solicitat respingerea cererii. Acuzatorul susține că există suspiciuni că „darea în arendă are drept scop crearea impedimentelor în executarea unei eventuale sentințe de condamnare cu aplicarea confiscării, or termenul pentru care sunt încheiate contractele de arendă este mare, de 17 ani”.

Totodată, Sîrbu consideră că părțile contractante urmau să se adreseze întâi și-ntâi la Agenția Servicii Publice pentru înregistrarea contractului și doar în caz de refuz să ajungă în fața instanței de judecată.

Apărătorul lui Condurache, Vasile Nicoară,  a pledat pentru admiterea cererii, invocând art.1 Protocol 1 CEDO, care garantează dreptul de proprietate. A insistat și pe faptul că terții nu pot interveni în relațiile civile dintre părți în vederea obligării modificării termenului de arendă, de exemplu până la 5 ani.

În proces, Condurache a explicat că „pe acel teren deja sunt plantații de copaci, iar părțile contractante cunosc despre existența sechestrului pe aceste bunuri și își asumă toate riscurile”.

Instanța  a admis cererea celor două companiii, iar Agenția Servicii Publice a și înregistrat contractul de arendă, care este valabil până în anul 2040.

Grigore Condurache a exercitat funcția de vicedirector general, responsabil de activitatea comercială, din cadrul CFM, în perioada 2015-2020.

Începând cu anul 2011 și până în decembrie 2013, Condurache a activat în câteva companii din mediul privat, printre care și firmele care figurează în anchetă ca fiind beneficiare ale licitațiilor de la Banca de Economii în curs de lichidare.

Din 2014 este angajat la CFM în calitate de șef al serviciului Monitorizare Consumatori, iar peste un an, în 2015, este promovat în funcția de vicedirector general.

Devine astfel mâna dreaptă a lui Iurie Toapă, șeful întreprinderii, un apropiat al Partidului Liberal, judecat actualmente pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

Numele celor doi figurează în raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la situația economico-financiară de la CFM. În 2021, Alexandru Slusari, membru al comisiei de anchetă spunea despre Condurache că ar fi favoritul ex-președintelui Igor Dodon la funcția de director al întreprinderii, informație negată de ultimul.

Judecat de 3 ani

În luna ianuarie 2023, dosarele în care fostul adjunct de la Căile Ferate, Grigore Condurache, este învinuit de  exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, au fost conexate. Examinarea cauzelor au trecut în gestiunea unui singur judecător, Vasilisa Munteanu, și a ajuns la etapa audierii martorilor, la 3 ani din momentul în care au ajuns pe masa magistraților. Părțile vor reveni în sala de judecată în data de 2 octombrie.

Procurorii îl acuză pe Condurache de faptul că, în urma depășirii atribuțiilor de serviciu, întreprinderea nu ar fi încasat venituri de aproape 800 milioane de lei: pentru perioada anului 2018 nu au fost încasate peste 400 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 370 milioane de lei.

Acest fapt, la rândul său, nu ar fi  permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care ar fi  provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane de lei, rezultate din pierderile nete pentru perioada anului 2018 în valoarea de peste 73 milioane de lei, iar pentru 2019 – peste 26 milioane de lei.

Mai exact, împreună cu Iurie Topală, fostul său șef la CFM, Condurache ar fi semnat contracte de livrare a bunurilor la prețuri majorate excesiv. Doar în perioada 2018-2019, întreprinderii i-ar fi fost cauzat un prejudiciu de 55 milioane lei.

„Achizițiile au fost efectuate de la următoarele companii /grupuri de companii afiliate şi favorizate de factorii decizionali: a) „LEVDRA” SRL Aceasta a operat livrări de uleiuri (marca M-14 V2 şi Lukoil Monograd MD, în sumă de cca. 5 545 500 lei, de fapt importate de furnizorul oficial – ÎCS „Lukoil-Moldova” SRL. Contractele au fost semnate de Iurii Topala, unele de către vicedirectorul responsabil de activitatea comercială – Grigore Condurache”, se arată și în Raportul Comisiei de anchetă privind situația de la CFM, făcut public în 2021.

Comisia a stabilit și o ,legătură” între LEVDRA SRL, Transalliance Group SRL şi factorii de decizie ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei (CFM).  La 31 iulie 2019, Condurache ar fi semnat contractul de cesiune a creanțelor nr. 3032/IV/2019, prin care, LEVDRA SRL a cesionat, iar Transalliance Group SRL a primit dreptul de creanță a primei şi totodată a devenit creditor al CFM cu suma datorată de 6 358 336,88 de lei, reflectată în actul de decontare reciprocă din perioada 01.01.2019 – 30.06.2019.

Anterior, a fost sesizată legătura lui Iurie Topală cu SRL Transalliance Group, în următoarele circumstanțe: în decembrie 2015, Iurie Topala ar fi preluat cota de 100% din Transcanco” SRL (operator de expediție pe cale ferată), prin interpunere, ca fondator, a lui Dorel Balan, finul său de cununie. Prin semnarea contractului de cesiune s-ar fi urmărit interesul Transalliance Group”SRL de a obține mijloacele financiare de la LEVDRA SRL, în schimbul favorizării achiziției la suprapreț a produselor (uleiuri şi piese).

Acțiuni cu semne infracționale ale vicedirectorului general al CFM, Grigore Condurache:

-funcţionarea schemelor ilicite, asociate corupției, spălării banilor şi concurenței neloiale, în prestarea serviciilor de transport/expediție a mărfurilor cu transportul feroviar;

-funcționarea unei scheme ilicite în prestarea serviciilor de transportare a mărfurilor;

-colectarea ilegală a mijloacelor băneşti de către conducerea Depoului de vagoane de la însoțitorii de vagon şi şefii de tren;

-funcționarea schemelor de contrabandă cu produse de tutungerie și carne derulate pe cursele internaționale a trenurilor de pasageri.

Grigore Condurache a declarat, în repetate rânduri, că acuzațiile care i se aduc nu corespund realității și că-și va demonstra nevinovăția. Aceleași declarații au fost făcute și de fostul său șef, Iurie Topală. Ambii au calificat dosarele ca fiind politice, iar învinuirile  – „aberații” și „falsuri”.

Sursa foto: CIJM

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații jurnalistice, deconspirând scheme frauduloase la Calea Ferată a Moldovei. Vedeți în arhiva portalului Anticorupție.md investigațiile La răscruce de interese, despre cum 34 de familii erau împiedicate să-și privatizeze spațiul locativ într-un fost cămin al CFM, Calea Ferată din Moldova, achiziţii la suprapreț şi contracte cu firme afiliate Partiduli Democrat, cum a pierdut CFM vagoane de milioane, despre schemele frauduloase la achizițiile publice și la încheierea unor contracte, dar și  despre datoriile de milioane la salariile angajaților.  

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button