Întrevedere online Biden-Putin. Kremlinul nu se aşteaptă la cine ştie ce progrese. Şeful diplomaţiei americane a discutat cu preşedintele Ucrainei

Distribuiți acest articol!

„Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, apreciind că este puţin probabil ca în cele „câteva ore“ de discuţii să fie curăţate „grajdurile lui Augias“ ale relaţiilor bilaterale.

„Să sperăm că cel puţin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea“, a adăugat el.

„Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe“ a spus Peskov, completând: „Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici“.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept ”ostilă şi agresivă” retorica SUA şi a altor state europene, şi în special pe cea a presei anglosaxone despre ”invadarea Ucrainei”.

Această întâlnire, în format de videoconferinţă, între Putin şi Biden este extrem de aşteptată, în special din cauza tensiunilor crescute în jurul Ucrainei.

Discuţie telefonică Blinken-Zelenski

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, înaintea convorbirii de marţi a preşedintelui Joe Biden cu omologul rus Vladimir Putin în cadrul căreia liderul de la Casa Albă va avertiza cu privire la consecinţele economice grave ale unei invazii a Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că SUA rămân angajate în politica NATO a uşilor deschise şi că alianţa ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranţi atunci când aceştia sunt pregătiţi. Ucraina se numără printre ţările care aspiră să adere la Uniunea Europeană şi NATO.

 » Read More