Jens Stoltenberg avertizează Rusia că vor exista „consecinţe” ale unor tentative de invazie a Ucrainei

Distribuiți acest articol!

Kievul acuză Moscova de faptul că menţine aproximativ 90.000 de militari la frontiera ruso-ucrianeană, în urma unor exerciţii militare în vestul Rusiei, la începutul anului.

Ministerul ucrainean al Apărării acuză că unităţi din cadrul celei de-a 41-a Armate ruse rămân în apropiere de Ielnia, la aproximativ 260 de kilometri nord de frontieră.

Moscova neagă că plănuieşte vreo invazie şi refuză să prezinte informaţii despre mişcarea trupelor pe teritoriul rus.

”Dacă Rusia foloseşte forţa împotriva Ucrainei, acest lucru o va costa, va avea consecinţe”, a ameninţat Stoltenberg înaintea unei reununi a miniştrilor de Externe din cadrul NATO, prevăzută în Letonia, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, pe agenda căreia se află aceste activităţi ruse.

Stoltenberg nu a precizat care sunt aceste ”costuri”.

”Este pentru a doua oară în acest an când Rusia a adunat o concentrare mare şi neobişnuită de forţe în regiune”, a declarat presei Stoltenberg, care a enumerat în acest sens tancuri, artilerie, unităţi blindate, drone, sisteme de război electronice şi trupe pregătite de luptă.

”Această acumulare militară este neprovocată şi neexplicată. Ea creşte tensiunile şi riscul unor calcule greşite”, avertizează Stoltenberg.

”Nu există nicio certitudine cu privire la intenţile Rusiei”, recunoaşte el, subliniind însă că ”este vorba despre o  consolidare militară a unei ţări care invadat deja Ucraina înainte”.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, după îndepărtarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în urma unor proteste violente. La câteva săptămâni după anexare, Rusia a susţinut o insurecţie separatistă prorusă care s-a transformat în război civil.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de faptul că trimite trupe şi armement în susţinerea rebelilor. Moscova dezminte aceste acuzaţii şi susţine că ruşii care s-au alăturat separatiştilor proruşi sunt voluntari.

Peste 14.000 de oameni au fost ucişi în războiul din regiunea industrială Donbas,

 » Read More