Jocul duplicitar a lui Erdogan. Ucraina şi Turcia construiesc un centru comun de mentenanţă a dronelor Bayraktar, fapt ce l-ar putea enerva pe Putin

Distribuiți acest articol!

„Am aşteptat acest moment de foarte mult timp. Este un eveniment important pentru noi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, care a asistat la ceremonia semnării, miercuri, a documentului de către ministrul apărării ucrainean Andrii Taran şi directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar.

Zelenski i-a mulţumit în mod special preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru materializarea acestui proiect.

Armata ucraineană dispune deja oficial din 2020 de o flotă de 12 drone de luptă Bayraktar, care fac parte din dotarea forţelor aeriene şi marinei ucrainene în scopul consolidării capacităţilor de apărare în cazul unui atac rusesc la Marea Neagră.

Conform documentului, Bayraktar va construi pe terenurile de lângă Vasilkov (în apropiere de Kiev) deţinute de Ministerul ucrainean al Apărării un centru de mentenanţă şi de modernizare a dronelor.

Acest centru se va ocupa şi de instruirea personalului care va opera dronele Bayraktar. Cele două părţi planifică să deschidă cu timpul o serie de astfel de centre în mai multe locuri din Ucraina.

Următoarea etapă, conform Ministerului Apărării ucrainean, vizează construcţia în comun cu Turcia a unor astfel de drone pe teritoriul Ucrainei. Bayraktar intenţionează să investească propriile fonduri în construcţia unei fabrici pentru producerea unor astfel de drone în Ucraina, unde vor lucra specialişti ucraineni, conform ukr.net.

În noiembrie 2018, Ucraina a cumpărat de la Turcia drone Bayraktar în valoare de 69 milioane de dolari, contractul incluzând şase drone de luptă, două staţii de dirijare şi 200 de rachete ghidate, potrivit agenţiei de presă citate.

Luna aceasta, ministrul ucrainean al apărării a anunţat că Kievul intenţionează să cumpere 24 de noi Bayraktar TB2 în următoarele luni, în timp ce statul ucrainean anticipează deja producerea de drone de concepţie turcă pe teritoriul său.

Acest tip de drone de atac şi-au câştigat popularitatea în Ucraina după utilizarea lor masivă acum un an de către Azerbaidjan la neutralizarea artileriei tradiţionale şi a trupelor de infanterie armene în Nagorno-Karabah.

 » Read More