Josep Borrell: Trăim cu siguranţă cel mai periculos moment pentru securitate în Europa, de la încheierea Războiului Rece

Distribuiți acest articol!

Întrebat despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, responsabilul european a dat asigurări că „împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare, conform Agerpres.

„Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus el. „Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări” fără ca aceasta să ”reprezinte o ameninţare puternică”, a apreciat el. 

„140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a remarcat Josep Borrell. 

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice „alarmism” în avertismentele Washingtonului. „Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE. 

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz. 

„Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane. 

„Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”, a conchis Josep Borrell. „Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More