Jurnalistă celebră în Rusia, despre criza ruso-ucraineană: Putin a căzut în capcana pe care a întins-o Statelor Unite

Distribuiți acest articol!

Şi totuşi, adevărul este mai complex. Cu toate că Putin consideră, fără niciun dubiu, că Ucraina este puţin mai mult decât o provincie rusă, aşa cum a susţinut într-un lung articol pseudo-istoric publicat în iulie 2021, este departe de a fi clar dacă scopul (comasărilor de trupe şi echipamente) este lansarea războiului. Conflictul armat la scară largă – spre deosebire de atacurile bruşte şi scurte, operaţiunile sub acoperire sau tacticile de război hibrid – nu este specific lui Putin. Acumularea de trupe lansată în noiembrie face parte probabil dintr-o încercare a preşedintelui rus de a forţa Occidentul să renunţe la orice pretenţie asupra Ucrainei. Ar fi o mare victorie de propagandă cu o investiţie minimă.

Dar Occidentul a acceptat cacealmaua. Statele Unite şi NATO au adoptat un ton mult mai ascuţit în privinţa Rusiei şi – foarte important – au trimis echipamente militare în estul Europei şi au plasat trupe în alertă. Mesajul este clar: dacă Rusia nu începe detensionarea situaţiei, atunci nici Occidentul nu face acest lucru.

Putin a căzut în capcana pe care a întins-o Statelor Unite. Blocat între un conflict armat şi o retragere umilitoare, preşedintele rus îşi vede acum spaţiul de manevră reducându-se spre zero. Ar putea lansa o invazie cu riscul de a fi învins sau s-ar putea retrage fără să obţină ceva după ce a împins evenimentele până la punctul izbucnirii unui conflict activ. Nu se ştie ce se va întâmpla în continuare. Dar un lucru este clar: Putin a eşuat cu pariul său.

Motivele ca Rusia să renunţe la o invazie sunt multe. În primul rând, Putin, un om prudent din fire, are un istoric de retragere la primul semn de conflict real. În 2018, când mercenarii ruşi au fost ucişi de trupele americane în Siria, el a avut o ocazie perfectă de ripostă.

 » Read More