Kremlinul anunţă că face pregătiri pentru un summit prin videoconferinţă între Putin şi Biden

Distribuiți acest articol!

„Se lucrează. Este vorba despre o videoconferinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre o eventuală întrevedere între Putin şi Biden.

„Data exactă nu a fost convenită încă”, a precizat Peskov, adăugând că „cele două părţi au propuneri cu privire la dată, dar acestea nu s-au sincronizat încă”.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a anunţat joi că un „contact” între preşedinţii rus şi american ar putea să aibă loc „în zilele următoare”.

Acest anunţ a fost făcut în ziua unei întâlniri între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, Antony Blinken.

Casa Albă şi Kremlinul sunt în toiul unor declaraţii acuzatoare pe tema Ucrainei, partea americană suspectând că Putin pregăteşte un nou atac împotriva ţării vecine, iar partea rusă negând acest lucru şi cerând „garanţii de securitate” pentru ea, adică excluderea perspectivei aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO.

Această reuniune ar fi „o ocazie bună ca cele două părţi să-şi explice poziţia, în mod clar şi pe înţeles”, a susţinut Peskov.

„În multe subiecte, poziţiile sunt divergente”, a subliniat el.

Subiectele de tensiuni dintre SUA şi Rusia s-au multiplicat în ultimele luni, în pofida voinţei afişate în vederea unei calmări la primul summit Biden-Putin, desfăşurat în iunie la Geneva, în Elveţia.

Unul dintre principalele subiecte de discordie este mişcările efectuate de armata rusă atât în jurul, cât şi în interiorul Ucrainei, adică în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, şi în zonele controlate de separatiştii proruşi în sud-estul Ucrainei.

SUA, NATO şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat în mod neîncetat, în ultimele zile, îngrijorările cu privire la acest subiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook,

 » Read More