La comanda lui Dodon, CEC a deschis mai multe secții de votare decât erau necesare în Rusia

Distribuiți acest articol!

La ultimele alegeri prezidențiale, Diaspora a arătat că reprezintă o forță ce nu poate fi neglijată. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor insistă pe majorarea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, dar și a celor din Rusia. În joc sunt câteva zeci și chiar sute de mii de voturi ce pot înclina decisiv balanța rezultatului final, respectiv fiecare partid are argumentele sale.

Dodon a mințit când a spus că în Rusia sunt peste 400.000 de mii de cetățeni moldoveni cu drept de vot. Astfel, un studiu realizat la finele anului trecut de experții Institutului de Analize Sociale și Prognoze al RANEPA, arată că la 1 decembrie 2020 în Federaţia Rusă se aflau 205.747 de moldoveni. Numărul moldovenilor aflați la muncă în Rusia a continuat să scadă vertiginos și în primele luni ale acestui an. La începutul lunii mai 2021, în Rusia au mai rămas doar 132.875 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Având în vedere aceste cifre, în mod inexplicabil CEC a decis să deschidă 17 secţii de votare în Rusia și doar 2 în Israel, de unde provin acum cele mai mari volume de transferuri de bani.

Ca și alte campanii electorale, cea în desfășurare este plină de manipulări și argumente false, iar decizia Comisiei Electorale Centrale în privința numărului și distribuirii secțiilor de votare pe țări denotă lacune grave în activitatea acestei autorități, fapt ce ar putea solda cu încălcarea drepturilor esențiale ale unui număr mare de cetățeni și formarea unui legislativ nereprezentativ.

În total, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, pentru cetățenii moldoveni cu drept de vot, stabiliți permanent sau temporar după hotarele Republicii Moldova, vor fi deschise 146 secții de votare. Cele mai multe, pe 11 iulie 2021, secții vor fi în Italia – 32, Rusia – 17, România și SUA – câte 12.