Lavrov îşi ameninţă vecinii cu un nou război evocând o decizie de la summitul NATO de la Bucureşti. „Această mină a detonat deja”, susţine ministrul rus

Distribuiți acest articol!

Decizia Summitului NATO de la Bucureşti, desfăşurat în aprilie 2008, potrivit căreia „Georgia şi Ucraina vor deveni membre NATO” într-o zi, constituie o „mină pusă chiar sub temelia arhitecturii securităţii europene”, a declarat Lavrov la cea de-a 28 reuniune a Consiliului Miniştrilor de Externe al OSCE, întrunit la Stockholm, capitala Suediei.

„În august 2008, această mină a detonat deja când preşedintele Miheil Saakaşvili, îmbătat de euforia perspectivei aderării la NATO s-a lansat într-o aventură care a avut consecinţe grave pentru Georgia însăşi şi a adus situaţia de securitate din Europa la un nivel periculos”, a adăugat el, potrivit transcriptului discursului său de la Stockholm publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe şi preluat de Agerpres în pagina electronică.

Deloc surprinzător, Rusia încearcă să impună o viziune proprie asupra declanşării războiului fulger desfăşurat în august 2008 în Georgia. Rusia susţine că intervenţia sa militară în Georgia s-a produs pentru a răspunde unor acţiuni nesăbuite ale preşedintelui de atunci al ţării vecine în Caucaz, Miheil Saakaşvili.

Însă comentatorii ruşi independenţi atrag atenţia că Saakaşvili a fost provocat de Moscova înainte de a lansa o acţiune militară împotriva forţelor separatiste din Osetia de Sud. Potrivit Iuliei Latînina, Saakaşvili a răspuns „numeroaselor provocări” ale Moscovei, care practic a instigat ostilităţile.

„Cei care obişnuiesc să repete punctele de discuţie de la Bucureşti şi insistă că ţările terţe nu au dreptul de a-şi exprima poziţia cu privire la problema extinderii NATO se joacă cu focul. Sunt convins că nu au cum să nu-şi dea seama de acest lucru”, a insistat şeful diplomaţiei ruse, potrivit Agerpres.

Lavrov a răspuns astfel şefului NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat miercuri că Rusia „nu are niciun drept de veto, nimic de spus” în cazul în care se va decide primirea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

 » Read More