Lecţiile războiului din Afganistan. Cine a câştigat de pe urma celor două decenii de  de conflict ?

Distribuiți acest articol!

La patru luni după ce ultimele trupe americane au părăsit Afganistanul, SUA evaluează lecţiile pe care trebuie să le înveţe după această campanie militară. Printre acestea, spun unii oficiali şi grupuri de supraveghere, se numără dependenţa de contractori pe câmpul de luptă şi modul în care aceasta se adaugă la costurile purtării războiului, scrie „The Wall Street Journal“.

Externalizarea militară a dus la creşterea cheltuielilor

De la atacurile din 11 septembrie 2001, externalizarea militară a contribuit la creşterea cheltuielilor Pentagonului la 14 mii de miliarde de dolari, creând oportunităţi de profit pe măsură ce războaiele din Afganistan şi Irak se prelungeau.

Aproape jumătate din această sumă a mers către contractori, cinci companii de apărare — Lockheed Martin Corp., Boeing Co., General Dynamics Corp., Raytheon Technologies Corp. şi Northrop Grumman Corp. — luând partea leului, 2,1 mii de  miliarde de dolari, pentru arme, provizii şi alte servicii, conform Costs of War Project al Universităţii Brown, un grup de cercetători şi experţi în drept care îşi propune să atragă atenţia asupra a ceea ce numeşte impactul ascuns al armatei Americii.

O multitudine de companii mai mici au făcut, de asemenea, miliarde de dolari, inclusiv prin instruirea ofiţerilor de poliţie afgani, construirea de drumuri, înfiinţarea de şcoli şi asigurarea de măsuri de securitate diplomaţilor occidentali.

În ultimele două decenii, atât administraţia republicană, cât şi cea democrată au văzut în folosirea contractorilor o modalitate de a menţine scăzut numărul de soldaţi şi numărul de victime în rândul armatelor, au spus foşti şi actuali oficiali. 

Sumele mari de bani cheltuite pentru susţinerea războiului şi pentru reconstruirea Afganistanului, după ani de conflict, au pus la încercare capacitatea guvernului SUA de a verifica contractanţii şi de a se asigura că banii au fost cheltuiţi cum trebuie.

 » Read More