LIVE TEXT Război în Ucraina. Batalionul Azov acuză Rusia că ar fi folosit arme chimice la Mariupol. Pentagonul nu poate confirma informaţia

Distribuiți acest articol!

UPDATE 9.30 Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a cerut luni statelor membre să trimită către Kiev armamentul şi echipamentele militare cerute de către preşedintele Volodimir Zelenski. Şeful statului ucrainian se aşteaptă ca ruşii să atace sistematic în estul ţării, iar de aceea perioada următoare este crucială.

Miniştrii de Externe s-au întâlnit luni pentru a discuta despre armamentul şi echipamentele necesare armatei ucrainiene deoarece în orice moment, se aşteaptă la întărirea ofensivei ruşilor în estul ţării şi au nevoie de arme, potrivit Mediafax.

Prin urmare, diplomatul european a cerut ca decizia trimiterii de arme şi echipament să fie luată rapid, în câteva zile, nu săptămâni.

Armata ucrainiană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar guvernele membre UE examinează cererile. 

Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă.

UPDATE 7. 36 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 5.800 de cazuri de crime de război comise de ruşi, ea precizând că pe zi ce trece procedurile sunt tot mai multe, informează cnn.com.

Venediktova a declarat că Ucraina a identificat peste 500 de suspecţi, inclusiv politicieni ruşi, personal militar şi agenţi de propagandă “care au vrut acest război, au început acest război şi l-au continuat”.

Afirmaţiile procurorului general vin în contextul în care întreaga lume a fost şocată de atrocităţile din Ucraina, după imagini şocante cu cadavre pe străzile din Bucea.

UPDATE 7.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, el precizând că şi acest lucru trebuie să fie considerat crimă de război.

“În regiunile din nordul ţării, din care ocupanţii au fost goniţi,

 » Read More