LIVE TEXT | Război în Ucraina.  „Conducerea” Crimeei a părăsit brusc peninsula. Ruşii acuză de atacurile din Crimeea o organizaţie islamistă a tătarilor, „coordonată” de Kiev

Distribuiți acest articol!

UPDATE 05.55 Conducerea militară rusă îşi pierde probabil din ce în ce mai mult încrederea în securitatea Crimeei în urma recentelor atacuri ucrainene asupra obiectelor militare ruseşti din Crimeea – ISW .

Surse ruse au relatat pe 17 august că viceamiralul Viktor Sokolov l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov în calitate de comandant al Flotei Mării Negre (BSF) din Crimeea. Spaţiul informaţional rusesc, totuşi, era evident dornic să menţină un nivel ridicat de secret în privinţa numirii lui Sokolov din cauza ameninţării pretinse de „pericol terorist” la Sevastopol.

Recentele lovituri ucrainene (asociate cu partizani ucraineni şi cu forţele armate ucrainene) asupra obiectivelor militare ruse din Crimeea, inclusiv sediul BSF din Sevastopol, au pus forţele ruse în alertă maximă şi au condus la restructurarea compoziţiei forţelor, a logisticii şi a conducerii grupării ruse din Crimeea pentru a atenua impactul unor noi lovituri.

Conducerea rusă şi spaţiul informaţional naţionalist rus au investit din ce în ce mai mult în încadrarea recentelor lovituri ucrainene asupra activelor militare ruse din Crimeea drept acte de terorism pentru a îndepărta relatarea informaţională de la încălcările ruse ale dreptului internaţional şi solicitărilor Occidentului de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Surse ruse au descris eronat atacurile asupra sediului BSF, a unui depozit de muniţii şi a bazei aeriene Saki drept acte de terorism. Şeful Crimeei ocupate, numit de ruşi, Serghei Askenov, a susţinut pe 17 august că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Crimeea a neutralizat celule ale organizaţiei Hizb ut-Tahrir (o organizaţie politică fundamentalistă islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrală şi în rândul comunităţii tătarilor din Crimeea şi este interzisă în Rusia) în Jankoi şi Yalta.

Aksenov a acuzat guvernul ucrainean că ar coordona operaţiunile lui Hizb ut-Tahrir în Crimeea fără a furniza nicio dovadă.

 » Read More