LIVE TEXT | Război în Ucraina. Donbasul devine de nelocuit. Complici ai ruşilor au fost arestaţi în regiunea Kiev

Distribuiți acest articol!

UPDATE 10.23 Camioane albe din care rulează propaganda rusă au fost amplasate în Mariupol, cel mai distrus oraş de războiul dus de Rusia în Ucraina

Camioane albe din care este difuzată propagandă rusească cu ajutorul unor ecrane de dimensiuni mari circulă prin oraşul asediat, lăsat fără apă şi electricitate, şi apoi ocupat, putând văzute mai ales în preajma punctelor de ajutor umanitar pentru locuitori, relatează The Guardian.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a publicat imagini cu camioanele pe care le numeşte „complexe mobile de informare” şi din care sunt rulate buletine de ştiri şi dezbateri politice unde invitaţii vorbesc în favoarea invaziei ruse a Ucrainei.

Un astfel de camion a fost amplasat chiar în apropiere de ruinele teatrului dramatic din Mariupol unde câteva sute de civili au fost îngropaţi în urma unui bombardament ţintit în luna martie.

„Locuitorii din Mariupol au fost ţinuţi într-un vid informaţional vreme de trei luni din cauza lipsei de electricitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

„Practica capătă avânt. Este cinism la cel mai înalt nivel”, a scris consilierul prezidenţial Petro Andriuşcenko.

„Adevărul şi propaganda. Aceasta este lumea rusă”, a reacţionat şi Anton Gedraşenko, consilierul Ministrului curaineani de interne alături de un clip ce arată camioane le albe pe fundalul oraşului distrus.

Acestă „paşaportizare” este considerată în Ucraina un pas către anexarea unor teritorii după ce acestea ar fi locuite de populaţie rusă.

UPDATE 09.15 Lavrov: Kievul plănuia să lanseze o ofensivă în Donbas pe 8 martie

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că datele obţinute în timpul “operaţiunii speciale ruse din Ucraina” indică faptul că Kievul plănuia să lanseze o ofensivă în Donbas pe 8 martie şi să pună mâna pe aceste teritorii

“Am explicat deja de ce nu am mai putut rămâne inactivi.

 » Read More