LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forţele Kievului ar fi lansat o contraofensivă în regiunea Herson. Rusia recunoaşte că a lovit cu rachete portul Odesa

Distribuiți acest articol!

UPDATE 11.32 Rachete ruseşti au distrus sâmbătă infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, după ce, anterior, Moscova negase că ar fi implicată în aceste atacuri. Lovitura cu rachete vine la o zi de la semnarea acordului pentru exportul de cereale din Ucraina.

“Rachete Kalibr au distrus infrastructuri militare din portul Odesa, printr-o lovitură de înaltă precizie”, a scris Zaharova pe contul său de Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau a unei înţelegeri cu Moscova, transmite Agerpres.

După aceste atacuri de la Odesa, Ucraina l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că “scuipă în faţă” ONU şi Turcia şi compromite punerea în aplicare a acordului semnat vineri în legătură cu reluarea exporturilor de cereale blocate de conflict.

Sâmbătă, Rusia a dezminţit totuşi pe lângă Turcia că a fost implicată în aceste atacuri. “Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Începând cu 22 iulie, jurnaliştii publicaşiei au reuşit să confirme informaţii despre 4.940 de soldaţi şi ofiţeri morţi. Din cei 4.940 de soldaţi ruşi identificaţi care au murit în Ucraina, 852 sunt ofiţeri. În ultimele două săptămâni, peste 80 de ofiţeri, inclusiv 10 colonei, au murit. 

După cum au calculat jurnaliştii publicaţiei, în ultimele trei luni ponderea ofiţerilor în totalul soldaţilor ruşi morţi a scăzut treptat de la 20% în martie şi aprilie la 17% în iunie şi iulie. În prezent, a apărut din nou tendinţa de creştere a pierderilor în rândul eşalonului de comandă al armatei ruse.

UPDATE 10.04 Liderii militari de renume mondial vor oferi sprijin şi consiliere Ucrainei

Liderii militari de renume mondial vor ajuta apărarea teritorială a Ucrainei,

 » Read More