LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forţele ruse au minat camera turbinelor din blocul energetic 1 al CNE Zaporijia. De ce eliberarea Hersonului este amânată?

Distribuiți acest articol!

UPDATE 06.33 Schimbul de acuzaţii cu privire la bombardarea periculoasă a centralei nucleare (CNE) Zaporijia ocupată de ruşi a continuat – ISW

ISW nu poate determina în mod independent care parte este responsabilă pentru incident.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a condamnat presupusul bombardament rusesc ca fiind o „crimă deschisă, nesăbuită” şi „un act de teroare”. El a cerut comunităţii internaţionale să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului şi să sancţioneze industria nucleară a Rusiei.  Ambele părţi au susţinut că bombardamentul a provocat un incendiu la staţia de hidrogen de la uzină. Şeful Administraţiei de Ocupaţie a Regiunii Zaporijia, Evgeniy Balitskyi, a susţinut pe 5 august că forţele ucrainene „au decis să aducă întreaga Europă în pragul unei catastrofe nucleare” prin bombardarea centralei. Şeful ucrainean al administraţiei militare a regiunii Zaporijia, Oleksandr Starukh, a susţinut pe 6 august că forţele ruse încearcă să „provoce” ucrainenii să bombardeze CNE pentru a face Vestul să ezite în a mai furniza arme Ucrainei.

Un organ al opoziţiei ruse a raportat că forţele ruse stochează explozibili şi muniţii în jurul centralei nucleare. The Insider  a raportat pe 5 august că o sursă a susţinut că forţele ruse au minat camera turbinelor din blocul energetic 1 al CNE în jurul datei de 2 august. O sursă separată a susţinut că aproximativ 500 de soldaţi ruşi, precum şi transportoare de trupe blindate şi tunuri antiaeriene, erau staţionate în cadrul uzinei şi că forţele ruse au minat zona din jurul uzinei. A doua sursă a spus că forţele ruse „stochează mine şi muniţie în imediata vecinătate a blocurilor energetice, o parte din muniţie fiind stocată chiar în interiorul blocului energetic”. A doua sursă nu era sigură „dacă blocul energetic a fost exploatat sau este pur şi simplu folosit pentru depozitarea explozibililor”.

 » Read More