LIVE TEXT | Război în Ucraina. Gherilele din Belarus au oprit traficul feroviar spre Ucraina. Mii de ucraineni care au fugit din Mariupol mor de foame în suburbiile ocupate de ruşi pentru că nu pot trece

Distribuiți acest articol!

UPDATE 09.20 Locuitorii din Mariupol sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse, potrivit unui comunicat de sâmbătă al Consiliului oraşului ucrainean, relatează CNN.

“Ceea ce fac ocupanţii astăzi este familiar pentru generaţia mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziştii au capturat cu forţa oameni. Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi duşi cu forţa în altă ţară”, a spus primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko.

UPDATE 09.11 Fiica de 24 de ani a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, susţine că este „complet nedrept şi nerezonabil” să fie vizată de sancţiuni internaţionale, ea neavând nicio legătură cu situaţia creată, potrivit Nexta.

UPDATE 08.55 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a spus, sâmbătă, omologului său indian, Narendra Modi, că invadarea Ucrainei de către Rusia “zguduie fundaţia ordinii internaţionale” şi necesită un răspuns mai puternic, relatează CNN.

Cei doi lideri s-au întâlnit în capitala Indiei, New Delhi, pentru a îmbunătăţi parteneriatele economice şi a consolida securitatea pe fondul crizei din Ucraina.

“Am confirmat că orice modificare unilaterală a status quo-ului prin forţă nu poate fi iertată în nicio regiune şi că este necesar să se caute soluţii paşnice ale disputelor bazate pe dreptul internaţional”, a declarat Kishida, după întâlnirea lor.

Modi nu a comentat direct situaţia din Ucraina, dar a recunoscut că incidentele geopolitice “prezintă noi provocări”.

Ambele ţări sunt membre Quad – o grupare informală de securitate care include şi Statele Unite şi Australia.

Dar India este singura ţară din grup care nu a condamnat în mod explicit atacurile Rusiei, cerând în mod repetat “încetarea imediată a violenţei”.

UPDATE 08.33 Cel puţin 6.623 de persoane au fost evacuate,

 » Read More