LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de persoane se aflau în mall-ul din Kremenciuk, atacat cu rachete ruseşti, afirmă Zelenski: cel puţin 18 morţi

Distribuiți acest articol!

UPDATE 9.44 Un bombardament rusesc s-a soldat cu cel puţin 18 morţi, într-un centru comercial din Ucraina, anunţă marţi autorităţile locale, provocând un val de condamnări ale liderilor G7, reuniţi în Germania, care denunţă o ”crimă de război”, relatează AFP.

”Optspreze morţi… (Transmit) condoleanţele mele sincere familiilor şi rudelor. Salvatori continuă să acţioneze”, a anunţat marţi şeful interimar al administraţiei regionale Poltava, Dmitri Lunin, referindu-se la bombardamentul de la Kremenciug, un oraş situat la 330 kilometri sud-est de Kiev şi la peste 200 de kilometri de front.

Un bilanţ precedent al serviciilor de salvare anunţa, în noaptea de luni spre marţi, 16 morţi şi 59 de răniţi – dintre care 25 spitalizaţi.

Acesta este ”unul dintre cele mai sfruntate acte teroriste din istoria europeană”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a lovit ”un oraş liniştit, un centru comercial obişnuit, în care se aflau femei, copii, civili obişnuiţi”, a denunţat el.

UPDATE 9.20 Bombardamentul asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene

Bombardamentul efectuat de ruşi asupra centrului comercial din Kremenciuk vine după o intensificare a loviturilor cu rachete împotriva infrastructurii ucrainene şi a ţintelor civile din ultimele zile, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Consilierul ministrului ucrainean de interne Vadym Denisenko a afirmat că forţele ruse au început o campanie de atacuri masive şi în mare parte nediscriminatorii cu rachete împotriva oraşelor ucrainene.

Similar, un oficial american din domeniul apărării a spus pentru Foreign Policy, sub rezerva anonimatului, că forţele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe lovituri de artilerie şi rachete pentru a avansa în operaţiunile din Ucraina, potrivit hotnews.ro. 

Acesta a mai afirrmat că forţele ruseşti sunt probabil în criză de lideri militari de rang înalt şi se bazează mai mult pe ofiţerii pensionaţi şi pe rezerve pentru a înlocui pierderile de ofiţeri.

 » Read More