LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pro-ruşii susţin că deţin controlul în Lisiceansk, ucrainenii îi contrazic. Explozii în oraşul rus Belgorod, atac ucrainean în Melitopol

Distribuiți acest articol!

UPDATE 14.17  Profesorul universitar care a dat catedra pe tranşee  pentru a-şi apăra ţara. Continuă să predea online

Este o zi obişnuită de luni dimineaţa în Ucraina, iar Fedir Shandor se conectează la net pentru a-şi ţine cursurile online. Profesorul universitar predă online încă din pandemie, dar în ultimele câteva luni şi-a şcolit studenţii în timp ce se afla în prima linie.

În vârstă de 47 de ani, Fedir Shandor s-a înrolat în armată după invazia rusă, dar a fost dornic ca studenţii săi să îşi continue educaţia. Astfel, el ţine cursuri de două ori pe săptămână pe teme precum turismul şi sociologia din tranşee, de pe telefonul său.

„Predau de 27 de ani. Nu pot să abandonez aşa ceva. Este ceea ce mă pricep să fac”, spune el pentru BBC.

 Shandor predă în timp ce serveşte în armată de când Rusia a invadat ţara în februarie. El s-a înrolat pentru că a vrut să lupte pentru ţara sa şi să-şi protejeze soţia şi fiica.

„Ar trebui să-i opresc pe ruşi înainte de a veni la mine acasă”, spune el.

Dedicarea lui Shandor faţă de munca sa a ajutat, de asemenea, la menţinerea numărului de participanţi.

„Chiar şi studenţii care ar fi chiulit de la cursuri înainte, se prezintă la fiecare curs”, spune una dintre elevele sale, Iryna, în vârstă de 20 de ani. „Ne-a spus întotdeauna că trebuie să fim inteligenţi, că luptăm pentru o naţiune inteligentă”.

UPDATE 13.56 Un militar ucrainean luptă împotriva armatei lui Putin, deşi şi-a pierdut ambele picioare

La fel ca mii de ucraineni, Vasil Shtefko s-a oferit voluntar să lupte după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decis să îi invadeze ţara în februarie.

 » Read More