LIVE TEXT | Război în Ucraina. Soldaţii ruşi ar fi primit ordine să ţintească zone rezidenţiale. Zelenski: Sancţiunile împotriva Rusiei au venit „cam târziu”

Distribuiți acest articol!

GALERIE FOTO

UPDATE 08.39 Luptele intense din jurul Iziumului au distrus mare parte din oraş, afirmă oficiali locali, iar noi imagini din satelit arată amploarea dezastrului în oraşul din estul Ucrainei, potrivit CNN.

 Acestea arată un crater masiv, de aproximativ 12 metri diametru, într-o zonă din centrul oraşului. Ruinele arse ale unei şcoli se află într-o parte a craterului, iar în cealaltă un teren de fotbal. O parte a spitalului de peste drum este de asemenea distrusă.

FOTO Maxar Technologies/CNN

UPDATE 08.09 Mihail Podoleak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar mai mult. Podoleak consideră că Rusia încearcă să intimideze Ucraina distrugând oraşe şi creând catastrofe umanitare, pentru că armata rusă este incapabilă să lupte cu armata ucraineană, notează IPN.

Consilierul preşedintelui Zelenski a menţionat că războiul din Ucraina a spulberat miturile despre grandoarea armatei ruse care s-a dovedit a fi una complet nepregătită, fără nicio strategie militară. Totuşi, el spune că Ucraina nu subestimează capacităţile Federaţiei Ruse de a-şi pune la bătaie propriii cetăţeni şi de a folosi tactica încercuirii oraşelor, pentru a crea adevărate catastrofe umanitare, strategie pusă în aplicare în Siria.

UPDATE 07.20 SUA estimează că Ucraina a derulat, cel mai probabil, un atac de succes împotriva navelor ruseşti din Berdeansk, potrivit unui oficial al apărării, citat de CNN. Nu este clar, totuşi, ce tip de armă sau arme au fost folosite în atac.

Estimarea reia o declaraţie similară a Ministerului britanic al Apărării, care a arătat că forţele ucrainene au atacat „ţinte valoroase” în zonele din Ucraina ocupate de ruşi, inclusiv o navă de desant şi depozite de muniţie din Berdeansk.

 » Read More