LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski a vizitat trupele din prima linie de apărare de la Lugansk-Doneţk

Distribuiți acest articol!

UPDATE 09.30 Atacul Rusiei cu rachete asupra Kievului, lansat duminică dimineaţă, a fost probabil o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie, a precizat Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informaţii, pe contul de Twitter.

Ministerul britanic al Apărării a scris că rachetele de croazieră ruseşti de tip Kh-101 lansate din aer au lovit infrastructura feroviară a Kievului la primele ore ale zilei, duminică, ”probabil într-o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unităţile ucrainene din prima linie”.

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 6, 2022

În Donbas, luptele grele continuă în ”oraşul contestat Severodoneţk, iar forţele ruse continuă ofensiva spre Sloviansk, ca parte a încercării de încercuire a forţelor ucrainene”, se mai menţionează în raport.

După pierderea crucişătorului rus Moskva în luna aprilie, forţele ruse au mutat probabil mai multe mijloace de apărare aeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sistemele de tip SA-15 şi SA-22, se adaugă în raport.

Aceste arme, au probabil, rolul de a asigura apărarea aeriană a ”navelor ruseşti care operează în jurul Insulei Şerpilor”, subliniază raportul. 

”Activitatea Rusiei pe Insula Şerpilor contribuie la blocarea coastei ucrainene şi împiedică reluarea comerţului maritim, inclusiv a exporturilor de cereale ucrainene”, conchide Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 09.04 Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, pentru a face faţă ofensivei ruse. Informaţia a fost anunţată, luni, 6 iunie, de Ministerul Apărării din Marea Britanie, conform AFP.

Conform Agerpres, hotărârea a fost luată de comun acord cu Statele Unite ale Americii. Sistemele de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor duce la „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene“,

 » Read More