LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul invaziei

Distribuiți acest articol!

UPDATE 09.25 Mai multe imagini din satelit arată avioane de război ruseşti distruse la baza aeriană Saki din Crimeea, în urma exploziilor de la începutul acestei săptămâni, scrie BBC.

La baza Saki din vestul Crimeei, condusă de ruşi, s-au produs marţi, cel puţin 12 explozii, iar o persoană a fost ucisă, relatează bbc.com.

Un oficial ucrainean, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru New York Times că „aceasta a fost o bază aeriană de la care decolau în mod regulat avioane pentru atacuri împotriva forţelor noastre din teatrul de operaţiuni din sud”. Oficialul nu a vrut să dezvăluie tipul de armament folosit în atac şi s-a rezumat doar la a spune că „a fost folosit un dispozitiv de fabricaţie exclusiv ucraineană”.

Deocamdată, Ucraina nu şi-a asumat oficial responsabilitatea atacului, dar aceste noi dovezi sugerează posibilitatea unui lovituri ţintite, scrie bbc.com.

Before and after. Saky/Novofedorivka Russian military air base pic.twitter.com/14Y9tz1MId

— Paul Jawin (@PaulJawin) August 10, 2022

Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafeţe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Piste principale ale bazei par să fie intacte, dar cel puţin opt avioane par a fi avariate şi distruse, în imagini fiind vizibile câteva cratere. Cele mai multe dintre ele se află într-o zonă a bazei unde se aflau un număr mare de avioane.

Imaginile realizate înainte şi după exploziile de marţi, obţinute de la Planet Labs, care monitorizează sute de fluxuri prin satelit peste Ucraina, sunt prima confirmare independentă că baza ar fi putut fi  afectată. 

UPDATE 07.45 Zelenski: Am expulzat armata rusă din regiunile nordice. Ei simt deja că a venit timpul să fugă din sudul ţării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata rusă a fost ”expulzată” din regiunile nordice şi din Insula Şerpilor.

 » Read More