LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunţă un control vamal „istoric“ cu Polonia. Rusia se anunţă dispusă la negocieri, dar atacă Jîtomirul cu rachete

Distribuiți acest articol!

UPDATE 08.43 Informaţiile privind numărul şi datele personale ale militarilor ucraineni evacuaţi din Azovstal, pe care Comitetul Internaţional al Crucii Roşii le deţine, vor rămâne confidenţiale şi nu vor fi făcute publice, scrie Ukrinform.

„Această informaţie este confidenţială. Prioritatea noastră este să verificăm condiţiile de detenţie şi tratamentul prizonierilor de război, să prevenim dispariţia acestora şi să menţinem legătura cu familiile lor. Dar nu vom publica liste sau nume ale persoanelor pe care le-am vizitat sau ale celor pe care îi vom vizita în viitor”, a spus purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Mirella Hodeib, întrebată câţi militari ucraineni evacuaţi din Azovstal au fost înregistraţi şi dacă listele lor vor fi publicate. 

Soldaţii ucraineni care s-au adăpostit în combinatul Azovstal din Mariupol şi au rezistat asaltului rus aproape două luni au primit ajutor din exterior, a dezvăluit fondatorul batalionului Azov, Andrii Bileţki, într-un interviu pentru presa din Ucraina.

UPDATE 07.24 Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina, susţine negociatorul şef al ruşilor, Vladimir Medinski, potrivit The Guardian.

„Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile”, a afirmat Medinski la televiziunea din Belarus. „Noi suntem gata să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost totoal iniţiativa Ucrainei. Mingea este la ei”.

Negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut loc în mod regulat, atât în persoană cât şi prin videoconferinţă, de la startul invaziei, în data de 24 februarie. În martie, miniştrii de externe ai celor două ţări s-au întâlnit în Turcia, însă nu au existat rezultate concrete.

Marţi, negociatorul şef al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a spus că discuţiile sunt suspendate.

UPDATE 05:20 Zelenski anunţă un control vamal comun “istoric” cu Polonia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în timpul discursului de duminică noapte, un control vamal “istoric”

 » Read More