LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere din nou sprijin militar europenilor şi SUA. Kievul preia controlul mai multor localităţi în regiunea Zaporojie

Distribuiți acest articol!

„Unii oameni mor de deshidratare şi de foame. Alţii mor pentru că nu au medicamente, insulină… Pentru că nu au acces la asistenţă medicală”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.

„Unele mame nu au lapte şi nu-şi pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu ştiu. Nu se găseşte mâncare pentru copii deloc în oraş.”

Mariupol este sub asediu din primele zile ale războiului şi a ajuns o ruină, cu cartiere întregi distruse. Serghei Orlov spune că 70% din spitalele oraşului au fost „ditruse de bombe”.Comunicaţiile cu oraşul sunt dificile, iar informaţiile sunt dificil de verificat independent, precizează BBC.

Localnicii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi şi subsoluri, fără electricitate, apă sau gaz.

„Oamenii încearcă orice ca să supravieţuiască. Împart mâncarea, apa, strâng lemne şi gătesc în stradă”, a mai spus Orlov.

Cererile ca un general rus numit „măcelarul de la Mariupol” să se confrunte cu un proces pentru crime de război – după ce a fost acuzat că a ordonat atacul asupra teatrului în care a ucis 300 de oameni – vin în timp ce supravieţuitorii continuă să dezvăluie tragedia oraşului asediat.

Generalul colonel Mikhail Mizinţev, care într-un înfricoşător apel telefonic interceptat  părea să-l mustre pe un ofiţer subaltern pentru că nu i-a tăiat urechile unui soldat care a fost surprins că nu purta uniforma în mod corespunzător, este suspectat că se află în spatele ororii cu care se confruntă locuitorii.

Un grup de luptători ceceni a fost văzut în videoclipuri trăgând cu mitraliere grele spre clădiri rezidenţiale din oraşul asediat al Ucrainei Mariupol.

Videoclipul, distribuit de liderul războinic cecen aliat al Kremlinului, Ramzan Kadîrov, a arătat, de asemenea, soldaţii ceceni aparent sărbătorind în timp ce camera filma pentru a arăta carcasele blocurilor de apartamente distruse.

 » Read More