LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Cu cât Ucraina e mai puternică, cu atât Rusia va fi mai slabă | Momentul în care o mină de război explodează pe o plajă

Distribuiți acest articol!

UPDATE 13.36 Rusia încearcă să avanseze în estul Doneţkului

Forţele ucrainene au raportat bombardamente intense şi încercări de a avans în mai multe localităţi din regiunea estică Doneţk, care a devenit un punct cheie al războiului de aproape şase luni. Multe dintre aceste atacuri au fost respinse.

Comandamentul militar ucrainean a declarat duminică că ruşii au continuat să atace fără succes poziţiile ucrainene în apropiere de Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile forţelor ucrainene în apropiere de Doneţk.

Comandamentul militar ucrainean a declarat că „lupte aprige” au continuat în Piski, un sat din estul ţării, deşi Rusia anunţase în cursul zilei că îl are sub control total.

“Ocupanţii încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre în direcţiile Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Marinka şi Piski”, a declarat statul major ucrainean în informarea sa nocturnă: „Luptele acerbe continuă”.

Oleg Jdanov, un expert militar ucrainean, a declarat că situaţia este deosebit de dificilă în Avdiivka şi în localităţile din apropiere, cum ar fi Piski.

“Avem o putere de artilerie insuficientă la faţa locului, iar forţele noastre cer mai mult sprijin pentru a apăra Piski”, a declarat el într-o înregistrare video postată online. “Dar oraşul este practic sub control ucrainean”.

UPDATE 13.03 Trupele ruse au lansat în cursul nopţii bombardamente asupra regiunilor Doneţk, Harkov, Sumi  şi Nicolaev, relatează Kyiv Independent. Primarul din Nikolaev, Olecsandr Sienkevici a anunţat că proiectilele au lovit o instituţie de învăţământ şi un hotel.

În Harkov rachetele lansate din regiunea Bolgorod a Rusiei au lovit într-un cartier rezidenţial din Saltivka, şi o fabrică, cinci civili fiind răniţi şi ulterior spitalizaţi.

Rachete  ruseşti lansate din Bolgorod asupra regiunii Harkov FOTO captură Vadim Belikov/AP via The Guardian

UPDATE 11.58 Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului din Ucraina

Un înalt oficial de la Kremlin a contactat diplomaţi şi şefi de spionaj din Occident şi şi-a exprimat dorinţa de a ajuta la încetarea războiului din Ucraina,

 » Read More