LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: „Mariupol nu mai există”. Ruşii au părăsit oraşul în care locuieşte personalul centralei de la Cernobîl

Distribuiți acest articol!

UPDATE 09.04 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat duminică, relatează CNN.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc marţi.

Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat în cursul zilei de duminică că întâlnirea va avea loc luni. Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite.

UPDATE 07.41 Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut „demilitarizarea” zonei, informează AFP.

„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.

„Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zOnei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU  să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.

UPDATE 07.18 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev, potrivit Reuters.

“Şi-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat oraşul, astăzi au terminat şi au plecat. Nu mai este niciun soldat în oraş acum”, a precizat Fomicev într-un mesaj în social media.

Oraşul Slavutici a fost ocupat sâmbătă de forţele ruse. Localnicii i-au întâmpinat pe soldaţii roşi cu proteste.

Slavutici, oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala ucraineană,

 » Read More