LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 49. Zelenski: În 48 de zile, armata rusă a pierdut mai mulţi soldaţi în Ucraina decât cea sovietică în 10 ani de război în Afganistan

Distribuiți acest articol!

UPDATE 9.19 Rapoartele şi imaginile din satelit sugerează că Rusia adună trupe şi echipamente în cel puţin trei locuri de la graniţa cu Ucraina: Regiunile Belgorod şi Voronej, precum şi în jurul oraşului Matveev Kurgan din sud, relatează BBC.

În interiorul Ucrainei, Rusia îşi consolidează operaţiunile în jurul oraşului Izyum şi se pregăteşte să avanseze spre sud pentru a cuceri Slovyansk, iar de acolo ar putea să avanseze spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forţe terestre ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

În cazul în care Mariupol cade, forţele ruseşti ar putea începe să avanseze spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.

Unele dintre cele mai experimentate şi mai bine echipate unităţi ucrainene se află în est şi sunt puternic ancorate în poziţii cheie, iar analiştii spun că trupele ruse ar putea avea dificultăţi în a le angaja.

UPDATE 8.55 Potrivit oficialilor militari din Ucraina, trupele ruse ar putea declanşa în orice moment, chiar şi în următoarele ore, o ofensivă majoră în estul Ucrainei.

Au fost văzute echipamente militare grele deplasate către linia frontului, au precizat oficialii ucraineni. Meteorologii au informat că în următoarele zile se vor produce ploi torenţiale, ceea ce este o veste bună pentru armata ucraineană, pentru că înseamnă că tancurile ruseşti trebuie să folosească drumurile şi nu mai pot traversa câmpuri şi terenuri agricole, fiind astfel mult mai uşor pentru forţele ucrainene să le atace cu rachetele antitanc şi sistemele Javelin livrate de Statele Unite.

Între timp, continuă bombardamentele în unele zone din est, în special în Lugansk. Potrivit unor informaţii, morgile din zona frontului sunt arhipline, nu au electricitate şi nu pot face faţă afluxului de cadavre.

 » Read More