LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua patru. Ruşii au pătruns în Harkov, oraş cu 1,4 milioane de locuitori. NATO va trimite ajutoare militare

Distribuiți acest articol!

UPDATE 08.23 O companie ucraineană responsabilă cu construirea şi întreţinerea drumurilor a declarat că îndepărtează toate indicatoarele rutiere care ar putea fi folosite de forţele ruseşti invadatoare pentru a-şi găsi drumul în ţară. Compania, Ukravtodor, a postat pe Facebook: „Inamicul are comunicaţii slabe, nu poate naviga pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad.”

UPDATE 08.20 Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să voteze duminică pentru a solicita o sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale, formată din 193 de membri, cu privire la invazie, au declarat diplomaţii. Votul are nevoie de nouă voturi pentru. Diplomaţii spun că este probabil să treacă. Din 1950 au fost convocate doar 10 astfel de sesiuni speciale de urgenţă.

UPDATE 08.18 NATO a decis să trimită ajutoare militare (arme, muniţie, rachete, echipamente de apărare aeriană şi antitanc).

UPDATE 08.12 Rachetele ruseşti au lovit un depozit de deşeuri nucleare din afara Kievului şi au distrus echipamentul care poate detecta scurgeri de material radioactiv. Potrivit siteului ucrainean BNO, „ca urmare a bombardării masive a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene şi de rachete disponibile ale Federaţiei Ruse, a fost lovit locul de depozitare a deşeurilor radioactive din Kiev. BNO susţine că „nu există nicio dovadă a unei scurgeri”, dar apoi a explicat că „sistemul automat de monitorizare a radiaţiilor nu mai funcţionează” – ceea ce înseamnă că ar fi putut foarte bine să fie scăpat materiale nucleare periculoase.

Autorităţile spun că o „evaluare preliminară” a arătat că nu există „nicio ameninţare de expunere radioactivă” pentru persoanele din imediata vecinătate, urmând să aibă loc o examinare suplimentară atunci când zona va fi sigură. Explozia a avut loc în timp ce două oraşe ucrainene au fost zguduite de explozii ruseşti la primele ore ale zilei de duminică,

 » Read More